Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

02. 10. 2019. 06:43   >>  06:44 2

PREDLOG

Od fizičkih lica partijama do 5.000€ godišnje

Fizičko lice iz privatnih izvora može da uplati najviše 5.000 eura, a pravno lice najviše 20.000 eura na godišnjem nivou za finansiranje političkih subjekata za redovan rad i izbornu kampanju, navodi se u Prijedlogu novog zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja koji je uradila radna grupa Odbora za reformu izbornog zakonodavstva.

Aktuelni zakon je predvidio da za finansiranje političkog subjekta fizičko lice može da uplati najviše 2.000 eura, a pravno lice najviše 10.000 eura na godišnjem nivou.

Predložena je novina u dijelu koji se odnosi na budžetsku raspodjelu sredstava za finansiranje redovnog rada političkih subjekata, na način da se favorizuju sa više novca partije koje imaju više žena kao vlasnica poslaničkih ili odborničkih mandata.

Tako je u stavu 4 člana 11, izvršena izmjena koja se odnosi na raspodjelu budžetskih sredstava na način da se sredstva za finansiranje redovnog rada političkih subjekata, u visini od 20 odsto, raspodjeljuju u jednakim iznosima političkim subjektima koji su osvojili mandate u Skupštini, odnosno parlamentima opština, 60 odsto sredstava srazmjerno ukupnom broju poslaničkih, odnosno odborničkih mandata koja imaju u trenutku raspodjele.

Preostala petina sredstava (20%) raspoređuje se u jednakim iznosima političkim subjektima u Skupštini, odnosno skupštinama opština, srazmjerno broju izabranih predstavnika manje zastupljenog pola - žena.

Aktuelni zakon je predvidio da se budžetska sredstva u visini od 20% raspodjeljuju u jednakim iznosima političkim subjektima u Skupštini, odnosno skupštinama opština, a ostalih 80% sredstava, srazmjerno ukupnom broju poslaničkih, odnosno odborničkih mandata koja imaju u trenutku raspodjele.

Izmjena zakona faktički znači da će liste koje imaju veći broj žena u lokalnim i državnom parlamentu imati i više novca od države.

Time je dodatno precizirana raspodjela budžetskih sredstava za redovno finansiranje ženskih organizacija u političkim partijama. Prijedlog je upućen od strane Ženske političke mreže Crne Gore i jednoglasno prihvaćen od strane članova Radne grupe.

Dodatno je precizirano da se „finansijska sredstva za redovan rad političkih subjekata ne mogu koristiti za finansiranje izborne kampanje“.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније