Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

01. 10. 2019. 14:59 >> 14:59

ĐUKANOVIĆ

Za Z. Balkan nema boljeg puta od integracija

Ako ozbiljno mislimo da izvlačimo ZB iz zaostajanja, nema boljeg puta od integracije, kazao je Predsjednik i istakao da je to važno za Region, ali ništa manje i za Evropu u cjelini, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović je primio ministra vanjskih poslova Finske Peka Havista koji je boravio u posjeti Crnoj Gori i tom prilikom istakao zadovoljstvo posjetom finskog ministra tokom predsjedavanja te zemlje Savjetu EU. Taj potez Đukanović je ocijenio dodatnim znakom ohrabrenja Regionu na putu integracije.

Kao se navodi u saopštenju iz Đukanovićevog kabineta on je ukazao na izvjesno usporavanje tog procesa u posljednjoj godini i naglasio potrebu dinamiziranja pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji u cilju prevazilaženja zaostajanja i posljedica na ekonomski i demokratski razvoj.

"Ako ozbiljno mislimo da izvlačimo ZB iz zaostajanja, nema boljeg puta od integracije, kazao je Predsjednik i istakao da je to važno za Region, ali ništa manje i za Evropu u cjelini", kazao je Đukanović.

On je izrazio nadu da će nove evropske strukture nastaviti sa politikom proširenja i ohrabrujućim ocijenio što Finska kao predsjedavajuća zemlja prepoznaje značaj te politike.

"Uz podsticaj za početak pregovora sa zemljama regiona, Đukanović je kazao da su stvoreni uslovi i za otvaranje posljednjeg poglavlja iz pregovaračke agende Crne Gore. U tom kontekstu ponovio je da ćemo nastaviti da u skladu sa preporukama EK i dalje vrijedno radimo na polju unapređenja vladavine prava, gdje bilježimo ozbiljan progres", navodi se u saopštenju.

Havisto je prenio pozdrave finskog predsjednika Ninista i njegove pozitivne poruke u pogledu odnosa dvije zemlje i Crne Gore kao zemlje sa veoma dobrom reputacijom.

"Ministar Havisto je potvrdio čvrst stav Finske o potrebi nastavka pregovora sa Crnom Gorom i Srbijom i uključivanja Sjeverne Makedonije i Albanije u te razgovore", navodi se u saopštenju.

"Zapadni Balkan doživljavamo ključnim dijelom Evrope, naročito u smislu saradnje", kazao je Havisto i ukazao na konstruktivnu ulogu Crne Gore koja je primjer saradnje i promoter dobrosusjedskih odnosa.

Ministar vanjskih poslova Finske je pozdravio i uspješno članstvo Crne Gore u NATO sa kojim Finska ima izuzetno dobru saradnju.

"Sagovornici su istakli značaj frekventnog političkog dijaloga između dvije države i kontinuiranu podršku Finske na političkom i ekspertskom nivou u procesu savladavanja izazova na putu usvajanja evropskih standarda. Ohrabreno je intenziviranje saradnje u oblasti ekonomije i energetike, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije, zatim u oblastima životne sredine i obrazovanja, kao i snažnije prisustvo finskih investitora, naročito zbog transfera znanja i standarda koji su na najvišem nivou u toj državi", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније