Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

30. 09. 2019. 10:22   >>  22:40 3

BRAJOVIĆ PORUČIO

Profesionalni mediji ključ demokratije

Kredibilni, odgovorni i profesionalni mediji su ključni za funkcionisanje svake demokratije i temelj su društva, poručio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović, na otvaranju Cetinjskog parlamentarnog forum. Generalni direktor RTCG Božidar Šundić je ocijenio kako je veliki problem namjera svih aktera da uređuju Javni servis.

Tema ovogodišnjeg CPF je "Parlament i mediji – realnost uzajamnih očekivanja".

Na skupu je bilo dosta riječi i o Javnom servisu, a Generalni direktor Božidar Šundić ocjenjuje kako je veliki problem namjera svih aktera da uređuju RTCG.

"Program Javnog servisa bi da uređuje pozicija i opozicija, takođe i nevladin sektor. Tako to ne može, trebamo pustiti da to rade profesionalci", ocijenio je Šundić. On je poručio da Javni servis radi i radiće u interesu svih građana.

Brajović je kazao da je uloga Skupštine da stvori uslove za rad medija, a da je na medijima sa druge strane da svoju moć ne zloupotrebljavaju.

“Parlamenti treba da budu otvoreni prema medijima, a mediji treba da se jednako i profesionalno odnose prema različnitim politikama i da nepristrasno izvještavaju”, naveo je Brajović.

Brajović kaže da je u interesu parlamenta i poslanika da njihov rad bude vidljiviji, kako bi vjerodostojno predstavljali građane i opravdali ukazano povjerenje.

“Svi mi imamo različite stavove, političke orijentacije i ciljeve. Na drugoj strani, medijski prostor u kome se odvija politički dijalog, utiče na sazrijevanje cjelokupnog društva i mediji dijele odgovornost za stvaranje povoljnog ambijenta za iskazivanje mišljenja i različitosti. Stoga su kredibilni, odgovorni i profesionalni mediji ključni za funkcionisanje svake demokratije i temelj su slobodnog društva,” kazao je Brajović.

I Evropa je, kaže Brajović, postavila zahtjevan zadatak ragionu - stvoriti bolje uslove za rad medija.

Izgradnja demokratskog društva proces je, kaže Brajović, koji počiva na dijalogu, zahtijeva slobodu govora i izražavanja, poštovanje različitosti mišljenja i stavova.

“Skupština Crna Gore održava kontinuitet otvorene institucije, koja i ovom prilikom pokreće aktuelne teme od društvenog značaja. Naša namjera je da u promociji razmjene mišljenja, novih ideja, sučeljavanja stavova uvijek idemo naprijed. Ne samo kroz kulturu političkog dijaloga u okviru plenarnih sjednica ili rada u odborima, već i kroz forume kakav je ovaj regionalni - Cetinjski,” zaključio je Brajović.

Na CPF učestvuju poslanici i predstavnici medijskih kuća iz Crne Gore i regiona, predstavnici relevantnih međunarodnih i nevladinih organizacija, akademske zajednice i diplomatskog kora.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније