Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Pobjeda ]

30. 09. 2019. 07:28 >> 07:27
2

ETIČKI KODEKS

U kampanji poštovati državu i Ustav

Politički subjekti obavezni su tokom izborne kampanje da čuvaju ugled i dostojanstvo crnogorske države, njenog Ustava i državnih simbola, kao i njenog izbornog zakonodavstva, te da ne narušavaju lični integritet i moralni kredibilitet političkih suparnika. To se navodi u Nacrtu kodeksa etičkog ponašanja u izbornim kampanjama, kojeg je radila Radna grupa 6 Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Nacrtom, u koji je Pobjeda imala uvid, propisano je da je kodeks etičkog ponašanja u izbornim kampanjama skup principa, standarda i pravila ponašanja političkih subjekata, koji se zasniva na načelima nezavisnosti, odgovornosti, javnosti rada, tolerantnosti, uvažavanju ljudskih prava i dostojanstva.

Cilj kodeksa je da propiše slobodno, otvoreno i pošteno takmičenje u izbornom procesu, kritiku političkih suparnika zasnovanu na pravičnosti i istinitosti, kao i stvaranje uslova na osnovu kojih će građani Crne Gore moći da izaberu svoje predstavnike na pravičnim, slobodnim i transparentnim izborima u duhu atmosfere demokratske tolerancije, mira i poštovanja vladavine zakona.

Temeljne vrijednosti kodeksa, prema članu tri, su obaveza poštovanja crnogorske države i njenih simbola u toku izbornog procesa, poštenje, očuvanje časti drugoga, sloboda izražavanja, istinitost, pravičnost, trpeljivost i kultura dijaloga. Po kodeksu, nije dozvoljeno nasilje u izbornoj kampanji, širenje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, kao i podsticanje rodne neravnopravnosti.

„Izbornu kampanju trebalo bi voditi slobodno, otvoreno, javno i argumentovano, a u suprotstavljanju težiti utemeljenoj i obrazloženoj kritici“, navodi se u članu 3 Nacrta kodeksa.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније