Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M.Lj. ]

28. 09. 2019. 17:09 >> 17:09
2

DEMOKRATE

Predlažu glasanje pečatom, a ne olovkom

Briselski plan, sa kojim su Demokrate ušle u proces borbe za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, čiji je cilj da, u konačnom, obezbijedi uslove za održavanje prvih fer, slobodnih, poštenih i evropskih izbora u Crnoj Gori, uživa punu podršku i među barskim Demokratama, saopšteno je iz te partije.

 

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić je na sastanku predsjednicima mjesnih odbora sa teritorije opštine Bar predočio 20 od stotinu rješenja koje su predložili Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

„Na osnovu predloga koje su naši predstavnici, Koprivica i Šaranović, iznijeli pred Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, više se neće moći desiti da se kao sredstvo za glasanje koriste flomasteri različitih boja, trouglovi, kvadrati i drugi geometrijski oblici jer smo predložili da se umjesto olovkom glasa ostavljanjem pečata u jasno određenom prostoru. Na ovaj način eliminisana je bilo kakva mogućnost naknadne kontrole kako je građanin glasao, što je dosad bio slučaj“, rekao je Bečić Baranima.

Predsjednik Demokrata, ukazao je i na rješenje da se svi lokalni izbori održe u istom danu, zatim na potrebu brisanja fantoma i duplih birača iz biračkog spiska, ukidanja dijeljenja novca iz budžetske rezerve kao i upotrebe gotovog novca za raspolaganje političkim subjektima.

Bečić je partijskim kolegama u Baru prezentovao i konkretna rješenja u vezi sa izgledom novog glasačkog listića koji treba da garantuje tajnost umjesto da se, kao dosad, prilikom cijepanja kontrolnog kupona kroz listić providi za koga je građanin glasao.

„Glasački listić treba da bude izrađen kao neprovidan, sa tamnoplavom poleđinom i odgovarajuće, tačno propisane debljine i da se štampa na posebno zaštićenom 190 gramskom listiću sa vodenim žigom. Uz to, glasački listić treba da sadrži: oznaku izborne jedinice, redni broj koji se stavlja ispred izborne liste, u zato označenom krugu, naziv izbornih lista prema redosljedu utvrđenom na zbirnoj izbornoj listi, napomenu da se glasa samo za jednu izbornu listu, nanošenjem otiska pečata za glasanje na redni broj ispred naziva izborne liste za koju birač želi da glasa. Zahvaljujući debljini i tamnoplavoj pozadini, isključena je svaka mogućnost vršenja uvida u sadržinu glasačkog listića“, rekao je predsjednik Demokrata.

On se, takođe, osvrnuo i na novi format biračkog spiska, rekavši da Demokrate žele da eliminišu pojavu fantomskih birača, te da je jedno od rješenja koja garantuju uspjeh s obzirom na ovu pojavu i novi izgled biračkog spiska.

„Riječ je o biračkim spiskovima sa fotografijama birača. Ovim rješenjem treba obezbijediti da umjesto upisanog birača ne može glasati drugo lice, jer birački odbor u ovom slučaju ispred sebe ima uvid u fotografije svakog lica. Takođe, do sada smo u biračkom spisku redovno imali nepostojeća, odnosno lica sa izmišljenim ličnim podacima. Ovo rješenje izborni proces štiti od ovakvih pojava, jer, razumije se, lice koje ne postoji ne može ni imati fotografiju“, naveo je predsjednik Demokrata, dodavši da je upravo ovakvo rješenje i Sjevernoj Makedoniji pomoglo da iz biračkog spiska odstrani na desetine hiljada birača koja su, bez ikakvog pravnog osnova, bili upisani u birački spisak.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније