Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

28. 09. 2019. 10:42 >> 10:41
17

DF REAGOVAO

"Odluka Ustavnog suda skandal i pravna brljotina"

Odluka sudija Ustavnog suda da proglase neustavnom normu o "stavljanju u zatvor" člana 119 ZKP-a pravna je brljotina i skandal koja je imala za cilj da abolira rješenja Višeg i Apelacionog suda iz decembra prošle godine, kojim su Nebojša Medojević i Milan Knežević bez prethodnog skidanja imuniteta "stavljeni u zatvor", ocijenjeno je iz Demokratskog fronta (DF).

 

Podsjećamo, ukoliko odbije da svjedoči, svjedok ne može biti zatvoren, odluka je Ustavnog suda Crne Gore.

"Po hiljaditi put obavještavamo javnost, Nebojša Medojević i Milan Knežević nijesu odbili da svjedoče. Naprotiv, svjedočili su dva puta po dva sata, ali Stojanka Radović i Lidija Vukčević nijesu bile zadovoljne njihovim svjedočkim iskazom, i onda su njih dvije u koordinaciji sa Milivojem Katnićem i Borisom Savićem otpočeli neustavan i nezakonit obračun sa liderima DF-a i poslanicima u Skupštini", saopšteno je iz DF-a.

Tako su, podsjećaju iz DF-a, Medojević i Knežević, "stavljeni u zatvor bez prethodne procedure u Skupštini kojom bi njima dvojici bili skinuti imuniteti, jer su i Viši i Apelacioni sud donijeli rešenje da poslanik ima imunitet samo u plenarnoj sali i to za vrijeme zasijedanja".

"I umjesto da juče Ustavni sud razmatra ustavne žalbe Nebojše Medojevića i Milana Kneževića i odredi se da li poslanik ima imunitet samo u plenarnoj sali za vrijeme zasijedanja, kako to tvrde Viši i Apelacioni sud, donesena je odluka kojom se Boris Savić i Mušika Dujović spašavaju od otkaza, ali i krivično pravne odgovornosti. Ali ono što je najskandaloznije poslije ovakve odluke Ustavnog suda, jeste da ostaje na snazi stav da poslanik u Skupštini Crne Gore ima imunitet samo u plenarnoj sali i to za vrijeme skupštinskog zasijedanja", saopštio je DF.

Ovom odlukom, kako kažu, "Ustavni sud se izdigao iznad Ustava, a Skupštinu kao najveći zakonodavni organ u državi pretvorio u protočni bojler u kojem je institut poslanika relativizovan od slučaja do slučaja, a ustvari obesmišljen do neprepoznavanja".

"Jučerašnja odluka Ustavnog suda je nepobitan dokaz da se crnogorsko pravosuđe nalazi u ozbiljnoj krizi i da je Crnoj Gori neophodan reizbor svih sudija, ali ne u nelegitimnom Sudskom savjetu, već u Skupštini kako bi se zaustavili svi budući slučajevi neustvanog i nezakonitog ponašanja onih koji bi trebalo da štite Ustav i zakone ove države", zaključuje se u saopštenju DF-a.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније