Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Mina ]

27. 09. 2019. 14:16 >> 16:08
1

SAVJET ASK-A

Bolje definisati dodjelu pomoći funkcionerima

Savjet Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) predložio je formiranje radne grupe za izmjene zakonodavnog okvira za dodjelu svih vidova materijalnih davanja javnim funkcionerima i službenicima.

Savjet je danas utvrdio da je Agencija u skladu sa zakonom provjerila izvještaje o prihodima i imovini javnih funkionera kojima su dodijeljeni stanovi i krediti po povoljnim uslovima.

Konstatovao je da su javni funkcioneri dostavili Agenciji podatke o dodjeli kredita i stanova, i da su pronađeni elementi za pokretanje postupka zbog kršenja odredbi Zakona o sprječavaju korupcije u dva slučaja, što je i učinjeno.

Savjet je inicirao da nadležni organi preispitaju i dopune relevantne zakone i druge pravne propise kako bi se obezbijedilo da postupak rješavanja stambenih i drugih materijalnih potreba javnih funkcionera vrši u okviru svake grane vlasti zasebno, bez međusobnih uticaja.

Smatraju da se buduće aktivnosti u toj oblasti moraju zasnivati na veoma preciznim definisanim pravilima, kriterijumima i postupcima koji će otkloniti sve rezerve javnosti i zainteresovanih struktura o rezultatima ovog procesa.

Predloženo je formiranje zajedničke radne grupe za izmjene zakonodavnog okvira za dodjelu svih vidova materijalnih davanja javnim funkcionerima i službenicima.

Radna grupa bi obuhvatila predstavnike Vlade, Skupštine, Sudskog i Tužilačkog savjeta, ASK, državne revizorske institucije i Zajednice opština, a predloženi sastav, kao i domen i metodologija rada bili bi detaljnije definisani u saradnji sa kabinetom predsjednika Vlade i drugim institucijama.

Radnu grupu što prije formirati

Radna grupa bi trebalo da bude formirana što prije i da u roku od pola godine ponudi na uvid detaljne izmjene zakonskih i podzakonskih akata.

Predloženo je da ASK u najkraćem roku pripremi i dostavi Savjetu mišljenja o procjeni podložnosti na rizike od korupcije u odnosu na Odluku o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funckionera, Zakon o održavanju stanova i zgrada, Zakon o stanovanju i druge propise.

Savjet je zaključio da organi vlasti koji primjenjuje odredbe Zakona o održavanju stanova i zgrada, u dijelu odredbi koji se odnose na obezbjeđivanje sredstava za rješavanje stambenih potreba, moraju sprovoditi postupak transparentno uz unaprijed utvrđene kriterijume i obezbijediti sudsku zaštitu akta.

Savjet je uputio inicijativu ASK-u da u najkraćem roku obezbijedi transparentnost svih podataka o dobijenim stanovima i kreditima za sve javne funkcionere, uz obavezu blagovremenog pokretanja postupaka u skladu o Zakonom o spječavanju koru

Predsjednik Savjeta ASK-a, Momčilo Radulović, predložio je da po jedan predstavnik Agencije i Savjeta budu prisutni kao posmatrači u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva i imaju uvid u rad te radne grupe.

„Agencija treba da bude pripravna na rješenja koja će biti usvojena i da u svojstvu posmatrača, ukoliko im bude omogućeno, iznesu ekspertska mišljenja“, rekao je Radulović.

On je predložio da ispred Savjeta član tog tima bude Zlatko Vujović, dok bi Agencija predložila svog predstavnika.

„Ne možemo fizički stalno prisutni tamo ali taj tim od dvije osobe može da bude vrsta komunikacionog kanala sa radnom grupom i izvještavaju o svim promjenama koje bi eventualno mogle uticati na budući rad Agencije i da se, ukoliko se bude dolazilo do rješenja koja su u koaliziji sa onim što bi Agencija mogla da se radi, radnoj grupi na vrijeme upute primjedbe i komentari“, obrazložio je Radulović.

Članica Savjeta Goranka Vučinić rekla je da je predlog Radulovića u koliziji sa onim što su radili u prethodnom sazivu Savjeta i objasnila da je predsjednik Agencije Sreten Radonjić već obrazovao radnu grupu koja radi sa članovima Odbora.

„Ljudi koju učestvuju u toj radnoj grupi prenose informacije Odboru za izborno zakonodavstvo i mislim da sada imamo dupliranje učešća članova Savjeta po istom zadatku“, navela je Vučinić.

Radulović je odgovorio da to ne vidi kao dupliranje i da bi mogli smo da dobiju dodatni kvalitet i ekspertize na dva nivoa.

„Mislim da je to komplementarno i da nema mjesta koliziji. Vujović ima izuzetnu ekspertizu iz oblasti izbornog zakonodavstva i mogao bi na najbolji način da zastupa ono što su buduće nadležnosti Agencije, i u mjeri mogućeg utiče na to da ne dođe do zakonskih rješenja koja u praksi ne bi bila primjenjljiva ili sa tehničke strane uticali na rad Agencije“, rekao je Radulović.

Radonjić je kazao da članovi radne grupe koju je formirao već pola godine rade sa podgrupama u Odboru za reformu izb zakonodavstva i imaju formirane stavove i mišljenja u odnosu na izborno zakonodavstvo.

Savjet će se o ovom predlogu izjasniti na narednoj sjednici.

Nevladine organizacije Akcija za ljudska prava, MANS, Institut alternativa i Centra za građansko obrazovanje obratile su se Savjetu kako bi uputili inicijativu direktoru ASK-a da sprovede ispitni postupak radi utvrđivanja činjeničnog stanja i donošenja odluke po osnovu Zakona za utvrđivanje povreda odredbi Zakona o sprjačavanju korupcije od predsjednika Sudskog savjeta i Vrhovnog suda prilikom izbora deset kadndidata za sudije.

Savjet je zatražio od Radonjića da do sledeće sjednice dostavi informaciju o tom predmetu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније