Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

26. 09. 2019. 14:22 >> 14:21

BOŠKOVIĆ I ERJAVEC

Podrška Slovenije Crnoj Gori na EU putu

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković sastao se sa ministrom odbrane Republike Slovenije Karlom Erjavecom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Bošković je istakao da se Vojska Crne Gore dosadašnjim angažovanjem dokazala kao kredibilan saveznik, ali i pouzdan oslonac crnogorskim građanima.

Dodaje da je saradnja posebno značajna kada je u pitanju evropska agenda.

''Razgovarali smo o tome kako da slovenačka iskustva u ovoj zadnjoj fazi crnogorske integracije u EU bolje iskoristimo i kako da prevaziđemo neke zamke koje postoje na tom putu, ali u svakom slučaju da iskoristimo ovo takozvano vrijeme nedoumica koje vlada u pojedinim zemljama Unije, kada je proširenje u pitanju. Ono što je do Crne Gore - treba da ispunimo na najbolji i najbrži način, kako bi stvari posložili i čekali taj politički stav EU oko proširenja. ''

Bošković je izrazio izuzetnu zahvalnost Ministarstvu odbrane Republike Slovenije na saradnji vojski dvije zemlje u okviru Multinacionalne borbene grupe u Letoniji, gdje je naše Odjeljenje inženjerije prisutno u sklopu inženjerskog voda slovenačke vojske. Dodao je i da je ovaj vid saradnje od nemjerljivog značaja za Crnu Goru, kao i da stojimo čvrsto pri namjeri za nastavak zajedničkog prisustva u Letoniji. 

''Veoma je dobro to što su se Slovenija i Crna Gora opredijelile prema istim kompanijama za nabavku helikoptera i oklopnih vozila. To znači da će integracija i operabilnost naše dvije vojske u budućem periodu ići na lakši način, imajući na umu da su naše dvije zemlje opredjeljene jedna prema drugoj kada su u pitanju zajedničke aktivnosti, bilo u vježbama ili misijama.''

Erjavec je naglasio da Crna Gora može računati na Sloveniju kao pouzdanog saveznika u svim oblastima. Poručuje da je zadovoljan izvanrednim bilateralnim odnosima dvije zemlje u oblasti odbrane, ističući da uspjesi Crne Gore, njen ulazak u NATO i odlična pozicija na putu ka EU, predstavljaju dobar primjer za ostale zemlje Zapadnog Balkana, koje teže NATO i EU integracijama.

''Slovenija će 2021.godine predsjedavati Savjetom Evrope. Mislim da će to biti dobra prilika za saradnju, kada je u pitanju odbrana i važnost Unije. Naš prioritet za vrijeme predsjedavanja biće Zapadni Balkan i mi ćemo nastaviti da dajemo podršku Crnoj Gori kad govorimo o članstvu'', kazao je Erjavec. 

Erjavec će 27. septembra učestvovati na Danu visokih zvanica (DVD) vježbe “Zajednički izazov 2019”, na kojem će biti prikazana osposobljenost multinacionalne čete za planinsko ratovanje, kao i naoružanja i opreme sa kojom raspolaže Vojska Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније