Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

26. 09. 2019. 13:16 >> 16:14

PRIBILOVIĆ

Vlada vodi politiku otvorenosti institucija

Vlada i Ministarstvo javne uprave vode politiku otvorenosti svojih institucija, koja je temelj svakog demokratskog progresa, ocijenila je resorna ministarka, Suzana Pribilović.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) organizovao je danas konferenciju za medije pod nazivom Otvorenost institucija izvršne i zakonodavne vlasti u regionu i Crnoj Gori: Forma bez suštine.

Prema riječima Pribilović, Vlada i Ministarstvo vode politiku otvorenosti svojih institucija.

»Da je tako potvrđuju i rezultati ovog Istraživanja koji su pokazali da Crna Gora najotvorenija država u regionu, a da Ministarstvo javne uprave ispunjava indikatore otvorenosti u procentu iznad 92 odsto«, navela je Pribilović.

Ona je podsjetila da je Ministarstvo javne uprave pokrenulo portal otvorenih podataka na kome se nalazi značajan broj setova podataka institucija.

"Uspostavljanjem ovog portala državni organi direktno informišu, ali i uključuju građane i privredu u svoje aktivnosti gradeći odnos povjerenja«, kazala je Pribilović.

Kako je navela, unaprjeđenje servisa eParticipacije i ponovo pokretanje ePeticije usmjereno je na aktivnosti povećanja učešća građana u ciklusu kreiranja javnih politika.

»Ovako, kreirali smo mehanizme za što veću uključenost građana, nevladinog sektora i privrede u proces kreiranja javnih politika, i stvorili uslove da kroz partnerski odnos donosimo najbolje odluke za naše društvo«, navela je Pribilović.

Ona je podsjetila da je Ministarstvo javne uprave koordinator Partnerstva za otvorenu upravu, i da kroz navedenu inicijativu ulaže značajne napore da konkretnim mjerama i dosežnim ciljevima učini vidljivom primjenu u pogledu dostupnosti informacija i otvorenosti u javnoj upravi na nacionalnom i lokalnom nivou.

»Ojačali smo pravni i institucionalni okvir koji kanališu saradnju i partnerstvo Vlade i organa državne uprave i nevladinih organizacija. U tom smislu, tokom prethodnih godina su donijeti ključni dokumenti kojima je uređen pravni status nevladinih organizacija, u skladu sa međunarodnim standardima i dobrom uporednom praksom«, kazala je Pribilović.

Prema njenim riječima, urađeno je dosta u pogledu finansijskog jačanja civilnog sektora kroz primjenu novog modela finansiranja projekata nevladinih organizacija, kako za projekte koji treba da doprinesu ostvarenju strateških ciljeva Crne Gore, tako i u pogledu podrške projektima koje finansira Evropska unija.

Uz sve to, dodala je, Ministarstvo javne uprave u saradnji sa drugim institucijama i civilnim sektorom intenzivno radi na izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama koji će, smatara ona,nesumnjivo dodatno osnažiti građane da ostvare svoja prava, i da što efikasnije od organa dobiju informacije koje su im potrebne.

»Nemam dilemu da smo napravili temelje za otvorenu, transparentnu, kvalitetnu javnu upravu, i da kontinuirano ulažemo napore da ostvarimo postavljene ciljeve, jačajući partnerske odnose sa svim zainteresovanim stranama«, poručila je Pribilović.

Kako je kazala, radili su odgovorno i posvećeno kako bi izazovima dali adekvatan odgovor.

»Ipak, sve navedeno za nas nije dovoljno. Činjenica da je Crna Gora prva država u regionu po otvorenosti institucija ne znači da treba da stanemo sa radom na unapređenju politike otvorenosti«, smatra Pribilović.

Kako je rekla, Crna Gora je država koja realno sagledava nedostatke i probleme u primjeni principa otvorenosti.

»Iz tog razloga za nas ovi rezultati predstavljaju motiv da nastavimo da predano radimo na uspostavljanju svih mehanizama kako bi institucije sistema odgovorile očekivanjima građana, privrede, ali i obavezama našeg budućeg članstva u EU«, kazala je Pribilović.

Predsjednica Centra za demokratsku tranziciju (CDT), Milica Kovačević ocijenila je da institucije stagniraju po pitanju otvorenosti i da ono nije prioritet vlada i parlamenata regiona.

Ona smatra da nema volje da se standardi i prakse otvorenosti pretoče u obavezujuće propise.

»Izvršne vlasti u regionu u prosjeku ispunjavaju 48,6 odsto kriterijuma otvorenosti, što jeste za pet odsto bolje nego prošle godine«, dodala je Kovačević.

Prema njenim riječima vlade Crne Gore i Sjeverne Makedonije su najotvorenije u regionu, s približno jednakim rezultatom od 78 odsto ispunjenih indikatora.

»Ovim nismo zadovoljni jer crnogorska Vlada zadovoljava kriterijume organizacione transparentnosti, ali ne njeguje i ne razvija politiku otvorenosti«, kazala je Kovačević.

Prema njenim riječima, crnogorska ministarstva ostaju najotvorenija u regionu, s prosječno 64,5 odsto ispunjenosti kriterijuma otvorenosti.

Ona je pojasnila da postoje velike razlike između ministarstava pravde i prosvjete, koja ispunjavaju više od 80 odsto zadatih kriterijuma, i ministarstava ekonomije i vanjskih poslova koji ispunjavaju oko 40 odsto indikatora.

»Organi uprave su najzatvorenije institucije izvršne vlasti, i zadovoljavaju u prosjeku tek 43 odsto indikatora otvorenosti. U našem uzorku najbolje je rangirana Poreska uprava sa 74 odsto ispunjenih indikatora, a najgore Uprava za zaštitu kulturnih dobara sa 14 odsto«, rekla je Kovačević.

Ona je kazala da je Skupština Crne Gore najotvorenija u regionu i da ispunjava 79 odsto indikatora otvorenosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније