Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

25. 09. 2019. 11:53 >> 11:54
15

BOGDANOVIĆ

Zabraniti socijalna davanja iz budžetske rezerve u godini izbora

Trebalo bi zabraniti da se sa tekuće budžetske rezerve (i sa državnog i sa lokalnog nivoa) vrše dodjele socijalnih davanja u godini u kojoj se održavaju lokalni ili parlamentarni izbori. Za slučaj vanrednih izbora, zabrana treba da važi 6 mjeseci od dana njihovog raspisivanja, kazao je generalni sekretar i poslanik Demokrata Boris Bogdanović.

"U postupku analize brojnih, višedecenijskih izbornih procesa, u kojima je DPS sve moguće mehanizme stavio u funkciju krivotvorenja izborne volje građana i krađe izbora, Demokratska Crna Gora prepoznala je veliki broj problema koji su u značajnoj mjeri determinisali, bez izuzetka, izborne rezultate na svim izborima održanim u Crnoj Gori od uvođenja višestranačja", kazao je poslanik Demokrata.

Svakom od tih problema, kako je kazao, Demokrate posvećuju značajnu pažnju u namjeri da pronađu način da DPS-u izbiju iz ruku sve džokere izbornih manipulacija kojima raspolažu.
Kao jedan od tih manevara, navode zloupotrebu socijalnih davanja.

"Riječ je o jednom krupnom i izuzetno značajnom problemu jer su zloupotrebe jednokratne socijalne pomoći, izgradnja infrastrukturnih objekata, otpis dugova za račune samo neki od načina na koji su kupovani glasovi na svim lokalnim, parlamentarnim i predsjedničkim izborima u prethodnom periodu", kazao je Bogdanović.

On navodi da način i dinamika isplate jednokratne socijalne pomoći u predizbornom periodu svaki put ukažu na to da se ona koristi za manipulaciju biračima na terenu.

"Samo slučaj u Pljevljima, koji je procesuiran od strane tužilaštva, bio je dovoljan da pokaže na koji način funkcioniše šema zloupotrebe socijalne pomoći i do koje je mjere je moguće zloupotrijebiti novac poreskih obveznika kako bi se ostvario što bolji politički rezultat na terenu", kazao je poslanik Demokrata.

Ovakva strategija je, dodaje, jasno obznanjena aferom "Snimak".

"Takođe, zna se i da je količina izdvajanja za jednokratne socijalne pomoći u jednoj godini direktno proporcionalna broju izbornih procesa koji se u toj godini održavaju, što jasno ukazuje na postojanje uzročno-posljedične veze između dodjele jednokratnih socijalnih pomoći i čina glasanja", kazao je Bogdanović.

Demokratska Crna Gora je, kako je kazao, ponudila rješenje, prema kojem bi trebalo zabraniti da se sa tekuće budžetske rezerve (i sa državnog i sa lokalnog nivoa) vrše dodjele socijalnih davanja u godini u kojoj se održavaju lokalni ili parlamentarni izbori. Za slučaj vanrednih izbora, zabrana treba da važi 6 mjeseci od dana njihovog raspisivanja.

"Osim toga, socijalna davanja su dozvoljena, u naznačenim rokovima, isključivo od strane organizacije čija je to djelatnost. Saglasno Zakonu o dodjeli socijalnih pomoći, to su Centri za socijalni rad i Demokrate predlažu da isključivo oni mogu dodjeljivati stalne socijalne pomoći", navodi se u saopštenju.

Demokrate su, kaće Bogdanović, došle do podataka prema kojima prosječno 5.848 fizičkih lica dobije finansijska sredstva iz državne tekuće rezerve, te da je bilo godina u zadnjem periodu kad je taj broj izlazio i na 6.662 fizičkih lica koja su dobijala sredstva iz tekuće budžetske rezerve.

"To se čini krajnje netransparentno, daleko od očiju javnosti, bez jasnih kriterijuma i prema ličnoj volji čelnika Vlade i lokalnih samouprava. Ove frapantne cifre govore o tome da je DPS pretvorio budžetsku rezervu u partijsku fabriku glasova. Njeno kršenje treba da povlači krivičnu sankciju, jer se zalažemo za kriminalizaciju protivpravnog finansiranja političkih subjekata", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније