Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

24. 09. 2019. 16:50 >> 16:47
1

BAČIĆ

"Hrvatska podržava evropski put CG"

Hrvatska podržava evropski put Crne Gore i jedan od prioriteta hrvatskog predsjedavanja Savjetu Evropske unije (EU) biće njeno proširenje na Zapadni Balkan, kazao je predsjednik Grupe prijateljstva Hrvatskog sabora sa crnogorskim parlamentom, Branko Bačić.

Grupa prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Hrvatskim saborom, predvođena potpredsjednikom Branimirom Gvozdenovićem, sastala se sa Grupom prijateljstva Hrvatskog sabora sa Crnom Gorom, na čelu sa Bačićem.

„U kontekstu predstojećeg hrvatskog predsjedavanja Savjetu EU, Bačić je istakao da Hrvatska u potpunosti podržava evropski put Crne Gore, zasnovan na vrednovanju individualnih učinaka svake države, kao i da će jedan od prioriteta predsjedavanja biti proširenje Unije na Zapadni Balkan“, navodi se u saopštenju.

Gvozdenović je naglasio značaj hrvatske političke i ekspertske pomoći državnim strukturama Crne Gore na putu evropske i evroatlantske integracije.

On je istakao da Hrvatska predstavlja dobar i uspješan primjer za integracione ciljeve zemlje regiona.

Poslanici su, kako je saopšteno iz Skupštine, razmatrali mogućnosti unaprjeđenja parlamentarnih odnosa, posebno na nivou odbora, i razgovarali o modalitetima i načinima saradnje.

„Delegacija Sabora je naročito ukazala na hrvatska iskustva u korišćenju EU fondova i na programe koji mogu biti od velike koristi za crnogorske građane“, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano i o ekonomskoj saradnji, energetskim projektima i pravcima razvoja, imajući u vidu tekuće i buduće saobraćajne kapitalne projekte, kao i o mogućnostima stvaranja posebnih programa u oblasti obrazovanja.

„Na sastanku sa Odborom za evropske integracije bilo je riječi o procesu pristupanja Crne Gore EU i podršci Hrvatske na tom putu, uporednim iskustvima Hrvatske prije i nakon članstva u EU, kao i o međusobnoj dobroj saradnji dvije zemlje i dva parlamenta“, kaže se u saopštenju.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović istakao je da je cilj pregovaračkog procesa da Crna Gora na pravi način sprovede ključne reforme, koje su često i osjetljive i bolne i da, kao istinski bolje društvo, postane članica EU.

Parlamentarci su se saglasili da su iskustva Hrvatske u procesu pristupanja i članstva u EU za Crnu Goru najrelevantnija.

Oni su, kako je saopšteno, razgovarali o načinu na koji je Hrvatska pristupila reformama tokom pretpristupnih pregovora sa EU, ali i nakon sticanja statusa zemlje članice, kao i o koristima od članstva u vezi sa ekonomskim razvojem i pristupom fondovima Unije.

Hrvatski parlamentarci predstavili su prioritete hrvatskog predsjedavanja Savjetu EU u prvoj polovini sljedeće godine, među kojima će biti i tema proširenja.

Oni su poručili da je strateški interes, ne samo Hrvatske, već i EU, da Crna Gora i ostale zemlje regiona postanu punopravne članice Unije i da će EU biti cijela tek kad se njene granice poklope sa granicama Evrope.

Kako su naveli iz Skupštine, članovi Odbora za evropske integracije su kao posebno važne i zahtjevne izdvojili oblasti vladavine prava, životne sredine i klimatskih promjena i konkurencije.

„Kao poseban izazov u procesu pristupanja Uniji pomenuli su i razvijanje i jačanje kapaciteta za efikasno korišćenje fondova EU, na državnom i lokalnom nivou, kao i održavanje visoke podrške građana procesu pristupanja EU“, kaže se u saopštenju.

Posjeta hrvatske delegacije organizovana je na poziv Gvozdenovića.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније