Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

24. 09. 2019. 14:33   >>  14:41

ODBIJEN PREDLOG SDP-A

Vlast protiv smanjenja nameta poslodavcima

DPS, SD i Forca su na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet glasali protiv predloga Socijaldemokratske partije da se smanji poresko opterećenje koje plaćaju crnogorski poslodavci sa sadašnjih 67 na 55 odsto, i time pokazali, smatraju u SDP-u, da ne žele reforme i napredak.

U SDP podsjećaju da bi se usvajanjem ovog predloga značajno rasteretila crnogorska privreda, povećala konkurentnost, stvorili uslovi za investiranje, ali i za povećanje zarada zaposlenima u realnom sektoru koje stagniraju već osam godina.

"Naši poslodavci su najoporezovaniji u regionu i na jedan euro zarade koju isplate radnicima, plaćaju državi 67 centi. Zbog ovakvog oporezivanja vidljivo je nezadovoljstvo poslodavaca, posebno jer vide nepravdu na svakom koraku, budući da se zakon ne primjenjuje jednako prema svima. Tako smo danas u paradoksalnoj situaciji da je država, odnosno državna preduzeća, najveći poreski dužnici, a da privilegovani privrednici bliski vlastima duguju desetine i stotine miliona eura neplaćenih poreza", ističu u SDP-u.

Kako se dodaje u saopštenju, u ovakvim uslovima poslovanja država utiče na lošu konkurentnost naših kompanija i poštene poslodavce, kojih je ogromna većina, a koje silom gura u nelegalnu ekonomiju.

"Država ne smije biti najgora prema najboljima i onima koji poštuju zakone ove zemlje, i da njima konstantno povećava namete, dok najgori ostaju izvan kontrole zakona i na taj način stiču ekstraprofit. Sa žaljenjem konstatujemo da vladajuća većina nastavlja da odbija da podrži ključne reformske zakone kojim bi se poboljšao status radnika i poslodavaca u našoj zemlji. Pored ovog zakona, nema sluha ni za zakone kojima bi 77.500 radnika dobilo uvećanu minimalnu zaradu, a 38.000 radnika ukidanje kriznog poreza. Nema podrške ni za zakone kojim bi se smanjile akcize na gorivo ili stopa PDV na električnu energiju. Svi ovi zakonski predlozi SDP-a su slični mjerama koje rade skoro sve zemlje u okruženju i Istočnoj Evropi, upravo kako bi spriječile iseljavanje koje postaje masovan trend i stvorile konkurentne i održive ekonomije", napominju u saopštenju SDP-a koje je potpisao BOjan Zeković.

Pored ovog odbijanja, istakli su, nastaviće zajedno sa udruženjima poslodavaca, da se bore za smanjenje poreza na zarade i time omuguće bolje i konkuretnije uslove za crnogorsku privredu i veće plate za crnogorske radnike.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније