Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: M.L.B.

24. 09. 2019. 12:15 >> 19:41
18

OPOZICIJA ORAVU

Bez tehničke vlade nema slobodnih izbora

Bez tehničke vlade nema efikasne primjene reformisanog izbornog zakonodavstva, ni uslova za slobodne izbore, saopštili su predstavnici opozicije šefu delegacije EU u Crnoj Gori Aivu Oravu i ambasadorima država članica Unije.

Sastanak sa Oravom i ambasadorima održan je danas u Podgorici.

Nakon sastanka, poslanik SDP-a Raško Konjević je kazao da su na sastanku afirmisali dijalog i konsenzus i dogovorili sličnu komunikaciju i u narednom periodu.

Konjević navodi da je za Crnu Goru važno da se dođe do legislativnog rješenja, a nakon toga i do sprovođenja zakona.

„Sve partije koje su učestvovale na sastanku kazale su da nemaju povjerenja u sprovođenje zakona ako to nije kreirano kroz određeni model tehničke vlade“, kazao je Konjević nakon sastanka.

On je kazao da je postojala i saglasanost da se rad u Odboru ubrza.

„Tehnička vlada je model implementacije zakona“, poručio je Konjević.

DF očekuju da EU izvrši pritisak na vlast u cilju da se, kako navode, sprovede demokratizacija izbornog procesa.

"Za sada kod DPS-a ne prepoznajemo želju da se razgovara o tehničkoj vladi, a ne vidimo ni želju kod EK da izvrši pritisak na DPS", kazao je poslanik DF-a Milutin Đukanović i dodao da su na sastanku predložili i konkretna rješenja.

„Na potezu je EK i DPS da vidimo da li iskreno postoji želja kod EK da izvrši pritisak na vlast“, naveo je Đukanović i poručio da će DF u narednom periodu donijeti odluku o statusu u Odboru.

Lider Demokrata Aleksa Bečić je naveo da i dalje postoji stalna opstrukcija Briselskog sporazuma, i od DPS i od opozicije.

„Mislim da to nije dobro, mi ćemo nastaviti da budemo ozbiljni, odgovorni i konstruktivni“, kazao je Bečić i dodao da se nada da će se svi dozvati pameti.

„Implementacija Briselskog plana i Sporazuma o budućnosti su magistrala koja vodi do slobodnih i poštenih izbora“, ističe Bečić.

Naveo da je ovoga puta međunarodna zajednica odlučila da podrži reformu izbornog zakonodavstva.

„Ja nisam ušao u politiku da budem vječita opozicija“, poručio je Bečić i dodao da Demokrate imaju konkretna rješenja.

Da je tehnička Vlada garant primjene izbornog zakonodavstva poručuju i iz GP URA.

"Nema povjerenja da se bez tehničke vlade može sprovesti sveobuhvatna izborna reforma zakona i da građani na sljedećim izborima kogu glasati slobodno", kazao je nakon sastanka Miloš Konatar iz GP URA.

Nezavisni poslanik Aleksanadar Damjanović, koji nije član Odbora, naveo je da nema kompromisa u poštovanju propisa.

„Postoji želja da se ovaj problem riješi vidjećemo u kojem pravcu će to da ide“, kazao je Damjanović i dodao da je bilo riječi i o EU putu Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније