Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

22. 09. 2019. 16:20   >>  16:19 10

ABAZOVIĆ

DPS nema šanse na slobodnim izborima

Opozicija zajedno treba da postavi dva zahtjeva - izborna reforma i tehnička vlada, ili slijedi bojkot izbora, ocijenio je lider Građanskog pokreta (GP) URA Dritan Abazović, dodajući da Demokratska partija socijalista (DPS) na slobodnim izborima nema šanse.

Abazović je agenciji Mina, upitan kako ocjenjuje odnose u opoziciji i smatra li da ona može ugroziti DPS na narednim parlamentarnim izborima, rekao da političke razlike unutar opozicije nijesu ništa što je nepoznanica za bilo koju državu koja se odredila za pluralizam.

„Ni 2016. godine nijesmo imali opoziciono jedinstvo, pa je DPS doživio brodolom i spasio se državnim udarom, kupovinom glasova za Socijaldemokrate i poklanjanjem glasova Hrvatskoj građanskoj inicijativi na žabljaku i Pljevljima“, kazao je on.

To, kako je naveo, DPS-u nije pomoglo u nekoliko gradova širom Crne Gore gdje je, uprkos izbornoj krađi, ali i istim tim opozicionim razlikama, izgubio.

„Slažem se da opozcija bolje treba da odredi prioritete. Dakle, moramo pojednostaviti scenu i omogućiti minimalnu saglasnost. Prvo slobodni izbori, a onda promocija svojih partikularnih programa“, pojasnio je Abazović.

Prema njegovim riječima, ako bi opozicioni subjekti zajedno strateški odlučili da izađu sa dva zahtjeva - izborna reforma i tehnička vlada, ili će u suprotnom bojkotovati izbore, stvar bi bila skoro riješena.

„Ovako, jedni pričaju o Odboru, drugi o Ustavu i energija se rasplinjava. Ali, kako god bilo, i kako god se opozicija prestrojila, jedno je jasno - na slobodnim izborima DPS nema šansi“, istakao je Abazović, dodajući da većinska Crna Gora želi pravedno društvo.

Rad odbora - šminkanje demokratskog procesa

Upitan da prokomentariše dešavanja u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, on je rekao da opoziciji želi svu sreću u radu tog tijela.

„Ali, za nas ta forma je nedovoljna i predstavlja šminkanje demokratskog procesa“, dodao je Abazović.

Sve to, smatra on, djeluje neozbiljno i neefikasno. „To da će, nakon svih afera, Odbor na čijem je čelu Branimir Gvozdenović biti reper za poboljšanje izbornih uslova, teško je povjerovati. Ali, čuda su moguća“.

„Sa druge strane, šta ćemo imati od toga ako shvatimo recimo za dva mjeseca da DPS ne želi suštisnke promjene? Ući ćemo u izbornu godinu pod starim uslovima i onda će opozicija krenuti u međusobni obračun ko je kriv za potrošeno vrijeme“, kazao je Abazović.

On je ocijenio da je sitaucija, nakon svih afera, vrlo jednostavna.

„Kapitalne izborne reforme i tehnička vlada odmah, ako to ne žele, samo treba reci - doviđenja. Slijedi bojkot svih izbora. Zašto neko komplikuje i iz kojih to interesa radi, pokazaće vrijeme“, rekao je Abazović.

Upitan da li smatra da je ostalo dovoljno vremena za kvalitetnu reformu izbornog zakonodavstva, on je kazao da je Briselski plan, koji su URA i Demokrate predstavili evropskom komesaru Joahanesu Hanu u junu prošle godine, imao puni smisao.

„Tada smo bili na dvije godine do izbora. U međuvremenu desila se “Koverta”, pa masovni protesti, pa stanovi, pa korupcija u VDT-u“, naveo je Abazović.

Kako je kazao, izgubilo se mnogo vremena, i samim tim je sada potreban drugačiji pristup.

„Ako to ne razumijemo, onda prihvatamo da igramo po notama vlasti, koja metodom iscrpljivanja pokušava dovesti opoziciju pred svršen čin. Upotrebna vrijednost Plana je sada manja nego što je bila. Drugim riječima, opozicija je sebi spustila cjenu. Zadnji je momenat da podigne ljestvicu na odgovorajući nivo“, smatra Abazović.

Sporazum o budućnosti za Uru validan

Na pitanje da li je Sporazum o budućnosti, koji su svojevremeno potpisali predstavnici Pokreta Odupri se i opozicioni poslanici, i faktički „mrtav“, i ako jeste – ko je odgovoran za to, Abazović je rekao da za GP URA svaki sporazum na koji su stavili potpis u principjelnom smislu validan.

On je istakao da URA nije povukla nijedan potez koji bi na bilo koji način ugrozio Sporazum, a ostaje pri zahtjevima koje on propisuje.

„Da li je neko drugi odustao od svog potpisa, to već nije pitanje za GP URA. Kao što smo obećali da ćemo biti posljednja partija koja će ostati u bojkotu Skupštine, što se najnovijim dešavanjima i potvrdilo, tako ćemo i oko Sporazuma za budućnost ostati dosljedni do kraja“, poručio je Abazović

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније