Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

21. 09. 2019. 14:04 >> 14:00
2

DEMOKRATE PORUČILE

"Cijene rastu, plate padaju, novih radnih mjesta nema"

Iako je Vlada Crne Gore 2019. godinu bila najavila kao godinu rasta životnog standarda, svi relevantni podaci ukazuju na to da je to bilo i ostalo samo još jedno prazno obećanje koje je u nekom trenutku ni na čemu zasnovanog optimizma izrekao Duško Marković, poručuju iz Demokratske Crne Gore.

“On je poručivao da nas u 2019. godini očekuje rast plata i penzija te poboljšanje ukupnog standarda svih građana Crne Gore. Pa šta se od te najave ispunilo? Prema podacima Monstata, prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) bilježi pad u odnosu na prethodni izvještajni period sa 516 na 511 eura, što predstavlja pad od 0,9 odsto, pri čemu postoje sumnje i u pouzdanost tog podatka i procjene iz USS-a da prosječna plata u Crnoj Gori nije veća od 430 eura”, navode oni.

Demokrate tvrde, da su manipulacije sa iznosom prosječne zarade u Crnoj Gori, kao što je neuključivanje u obračun manjih preduzeća, dokaz da u Vladi strahuju od činjenica te da se, da nije krivotvorenja podataka u svim računicama, Marković i njegovi saradnici ne bi imali čime pohvaliti.

“Raznorazne manipulacije sa brojkama, poznato je, vrše se i kada je u pitanju broj nezaposlenih. Međutim, pokazuje se da ni manipulacije ne pomažu jer čak i takve, izmanipulisane zvanične statistike uporno bilježe trendove rasta nezaposlenosti. A za to vrijeme cijene rastu. Podaci Uprave za statistiku Monstata pokazuju da su potrošačke cijene registrovane u periodu od januara do avgusta ove, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku bile više za 0,3 odsto”, poručuju oni.

Dakle, kako ističu Demokrate, plate stagniraju ili se smanjuju, zaposlenost opada, ali zato cijene rastu.

“Blef-premijer Marković, naravno, ne osjeća nikakvu odgovornost niti potrebu da objasni građanima ovakva kretanja, pogotovo s obzirom na najavu Vlade u vezi sa 2019. kao godinom rasta životnog standarda. Uvjereni smo da je među građanima Crne Gore većina onih koji bi voljeli da se ovakav rast životnog standarda nikada više nikome ne ponovi”, tvrde u ovoj partiji.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније