Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

20. 09. 2019. 14:31 >> 14:30

EKSPERTKINJA VENECIJANSKE KOMISIJE

Nema međunarodnih standarda za rješavanje otvorenih pitanja

Ne postoje međunarodni standardi koji bi se mogli primijeniti, niti dokumenta koja bi se mogla koristiti radi rješavanja otvorenih pitanja u Crnoj Gori, rekla je ekspertkinja Venecijanske komisije (VK) za izborne procese Tatjana Boguševič.

Članovi Radne grupe 6 Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva sastali su se sa Boguševič, koja sarađuje sa različitim međunarodnim organizacijama, uključujući OEBS/ODIHR, EU, IFES i VK Savjeta Evrope, na svim projektima vezanim za izbore.

„Sastanak je održan kako bi se, na cjelovit način, međunarodne institucije upoznale sa urađenim u okviru radnih grupa Odbora, radi ostvarivanja zahtjevnog zadatka, u ovom slučaju, normativne, cjelovite uređenosti izbornog procesa“, kaže se u saopštenju.

Predmet prvog u nizu sastanaka posvećeno-angažovanih poslanika, predstavnika civilnog sektora i akademske zajednice sa predstavnicima međunarodnih institucija, bio je razmatranje Nacrta kodeksa etičkog ponašanja u izbornim kampanjama.

Boguševič je, kako se navodi, saslušala dodatna obrazloženja u vezi sa Nacrtom kodeksa i saopštila da je Radna grupa 6, koja se bavila ovim pitanjem, a time i Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, na dobrom putu.

„Ona je istakla da ne postoje međunarodni standardi koji bi se mogli primijeniti, niti dokumenta koja bi se mogla konsultovati radi rješavanja otvorenih pitanja u Crnoj Gori, već da postoji dobra i bogata međunarodna praksa, posebno dragocjena kada su stare demokratije u pitanju“, kaže se u saopštenju.

Boguševič je sugerisala da je na strukturama parlamenta i stvar konačne odluke Skupštine Crne Gore na koji način će biti riješena ova otvorena pitanja.

„Ponovila je da je rad na Nacrtu kodeksa očigledan, posvećen i promišljen, da se krenulo dobrim putem, ukazavši da je ovim kodeksom potrebno riješiti dileme otvorene u prethodnim izbornim procesima i registrovane u izvještajima međunarodnih organizacije koje su ove izborne procese nadgledale“, kaže se u saopštenju iz parlamenta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније