Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M.Lj. ]

19. 09. 2019. 15:32 >> 15:31
3

DEMOKRATE MARKOVIĆU

"O pozitivnim rezultatima govori stepen javnog duga"

Koliko su ekonomska i fiskalna politika Vlade dale "pozitivne" rezultate, najbolje govori visok stepen javnog duga koji, prema posljednjoj procjeni MMF-a, iznosi oko 78 odsto BDP i ima tendenciju rasta,saopšteno je iz Demokratske Crne Gore. Oni su reagovali na izjavu premijera Duška Markovića da smo u 2018. godini imali ekonomski rast koji će dostići čak 5 odsto.

 

Demokrate smatraju da premijer, kako se navodi, vrijeđa zdrav razum građana.

“Koliko su ekonomska i fiskalna politika Vlade dale ,,pozitivne” rezultate, najbolje govori visok stepen javnog duga koji, prema posljednjoj procjeni MMF-a, iznosi oko 78 odsto BDP i ima tendenciju rasta, pa se procjenjuje da će javni dug na kraju 2019. godine biti na rekordnom nivou od 88 odsto BDP-a, čime će se značajno premašiti iznos javnog duga, koji je krajem 2018. godine dostigao iznos od 3,1 milijardu eura”, navode demokrate.

Tome, prema njihovim riječima, treba dodati da brzorastući javni dug, rastjeruje investitore, jer signalizira porast poreskog opterećenja ubuduće kako bi se vraćali dospjeli dugovi.

“Iako u Vladi insistiraju da životni standard raste svake godine, činjenice govore suprotno, pa tako najveći dio građana sve teže i lošije žive. U prilog tome, najbolje govore i podaci da građani Crne Gore plaćaju najskuplji benzin i najskuplju struju u region”, navodi se u saopštenju.

 Uz to, kako kažu iz Demokratske CG, imamo sve veću socijalnu nejednakost i sve veće produbljivanje jaza između siromašnih i bogatih.

“Iako građani Crne Gore imaju najnižu minimalnu zaradu u regionu, koja je do nedavno iznosila svega 193 eura, to nije smetnja za namete Vlade, zbog kojih građani litar eurosupera 95 plaćaju po cijeni od 1,29 eura, čime smo ,,lideri” u regionu. Sa druge strane, litar tog goriva u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini je jeftiniji i košta 1,26, odnosno 1,09 i 1,16 eura”, navodi se u saopštenju.

Demokrate ističu da prema podacima Eurostata za 2018. godinu koji su navedeni u Izvještaju Regulatorne agencije za energetiku, građani Crne Gore plaćaju i najskuplju struju u regionu, koja je skoro ista kao u zemljama Evropske unije.

“Tako cijena struje u Crnoj Gori iznosi 20,7 centi po kilovat-satu, dok je u Hrvatskoj 20,5 centi, Sloveniji 19,8, Albaniji 18,4, Makedoniji 17,9, a Srbiji 14,5 centi”,navodi se u saopštenju.

Kažu da je evidentno da se ekonomija Crne Gore suočava sa velikim brojem problema, odnosno rizika.

“Ono što je posebno alarmantno jeste što su ti brojni problemi zapravo problemi koji neposredno i posredno pogađaju građane Crne Gore. Iz tog razloga, Vlada je dužna da vodi odgovornu socijalnu politiku i da preduzme konkretne mjere kako bi cijene energenata, odnosno osnovnih životnih namjernica pratile visinu plata i penzija”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније