Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

18. 09. 2019. 11:11   >>  11:11 12

DEMOKRATE

"Gvozdenović nastavlja sa pokušajima opstrukcije"

Predsjednik Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, Branimir Gvozdenović, nastavlja sa pokušajima opstrukcije rada tog tijela, saopštili su iz Demokratske Crne Gore.

Kako su naveli, u skladu sa tom namjerom, Gvozdenović preko Stručne službe zakazuje sastanak "radne grupe 6" sa ekspertkinjom Venecijanske komisije (VK), koja nije ni formirana.

"Odluke o formiranju radnih grupa ili pododbora nijesu usvojene, a ako tvrdite suprotno - hitno ih dostavite svim članovima Odbora i medijima", poručile su Demokrate Gvozdenoviću.

Prema njihovim riječima, Gvozdenović na taj način dovodi u zabludu eksperte VK tako što ih poziva da prisustvuju sjednicama nepostojećih radnih tijela i grupa.

"Sa kim će se sastati gospođa Tatjana Bogušević, ako radna grupa koju ste naveli u pozivu pravno ne postoji? Niste valjda mislili da se radne grupe mogu formirati jednostrano, usmeno i u skladu sa kadrovskim željama Mila Đukanovića", naveli su iz Demokratske Crne Gore, dodajući da to neće dozvoliti.

Oni su zatražili da se hitno usvoji njihov predlog odluke o formiranju pododbora.

Demokrate su ocijenile da je potpuno apsurdno da Gvozdenović pokušava nametnuti raspravu na ekspertskom nivou sa međunarodnim partnerima, a da prethodno nijesu ispoštovanas najosnovnija pravila i zvanično formirano tijelo koje bi učestvovalo u dijalogu.

Takvim postupkom, kako su naveli, Demokratska partija socijalista (DPS) direktno dovodi u zabludu visoke predstavnike međunarodne zajednice, prikrivajući činjenicu da radne grupe nikada nijesu formirane, i da su tako neformalni sastavi radili bez opozicije.

"Dakle, međunarodni eksperti ne razmatraju tekstove koje je usvojio i razmatrao Odbor, već tekstove članova radnih grupa iz DPS-a i drugih stranaka vladajuće koalicije, što je skandalozno", smatraju Demokrate.

Drugim riječima, tvrde iz te partije, DPS je ekspertima međunarodne zajednice podmetnuo partijske materijale na koje je stavio oznake Skupštine i radne grupe Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva koja nije ni formirana, što, kako su kazali, predstavlja kriminalni čin.

Iz Demokratske Crne Gore su pozvali međunarodne eksperte da ne dozvoe sebi da ih DPS na takav način zloupotrebljava u cilju ostvarivanja uskostranačke koristi i namjere da za svoje tekstove i predloge navodno dobije pozitivno mišljenje.

"Materijal koji vam je dostavljen nije djelo Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, već DPS-a i vladajućih partija", kaže se u saopštenju Demokrata.

Navodi se da neformalne grupe koje DPS želi predstaviti kao zvanična radna tijela, nijesu skupštinske, vec stranačke, "i kao takve nijesu grupe za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, već radne grupe za krađu izbora".

"Dakle, DPS radi bez pravila, mimo pravila i bez učešća opozicije. Još jednom poručujemo da sve što je DPS jednostrano usvojio u okviru neormalnih radnih grupa vladajuće koalicije, može da baci u otpad ili ponese na Kongres", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније