Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

17. 09. 2019. 06:35   >>  19:28 38

VUKADINOVIĆ OCIJENIO

Crnogorska opozicija u nikad većoj krizi

Rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva opstruira cijela opozicija, koja organizovano radi da rezultati tog skupštinskog tijela ne uspiju, jer žele izborni sistem u kojem će oni biti pobjednici izbora, ocijenio je za Dnevne novine politički analitičar Srđan Vukadinović.

On kaže da se za nerad i opstrukciju Odbora ne može optužiti jedna partija.

“Demokratski front je makar jasan, jer su kazali da neće doći tamo gdje su Demokrate. To govori o sukobu koji je oštar i beskompromisan, gdje jedni druge ne mogu da vide na političkoj sceni Crne Gore. Taj sukob se ne može riješiti za godinu dana. Kompletna opozicija kao da ima sinergiju i organizovano radi da rezultati Odbora ne uspiju. Opozicija želi da formira izborno zakonodavstvo i izborni sistem u kome će ih taj sistem nacrtati kao pobjednika izbora”, smatra Vukadinović.

On ističe da je to teško u uslovima u kojim Skupština i Vlada funkcionišu normalno, sa potrebnom većinom.

“Ako bi opozicija došla na pobjedničko postolje, pitanje je šta bi uradila, a Kotor i Budva su najbolji primjeri. Bojkotom prijete slabi i nemoćni, koji su svjesni da teško mogu prevaliti cenzus, a ako i to uspiju, to je malo iznad cenzusa. Njihovi apetiti su mnogo veći, oni bi sa deset ili 12 poslanika da vladaju Crnom Gorom. Takva situacija pokazuje nezrelost opozicije da se ozbiljno suoči sa problemima i pokuša da riješi probleme onako kako ona misli, uz saradnju i komunikaciju sa drugima”, ocjenjuje Vukadinović.

Kritikujući odnose između opozicije, koja, smatra on, nikada nije bila u većoj krizi, Vukadinović je rekao da svaka stranka u opoziciji ne želi da sluša onu drugu, a kamoli one iz vlasti.

"Onaj ko misli da izvuče reformu sa nekim rezultatima i rješenjima kojima bi svi bili zadovoljni, mora imati visok stepen tolerancije prema svim političkim subjektima. Ono što Odbor predloži mora se usvojiti sa najmanje dvije trećine, koje nije moguće stvoriti”, navodi Vukadinović, koji nije optimista.

Odbor će, kaže on, biti izložen opstrukcijama, ako se uopšte bude sazivao, i ako bude kvoruma.

"Vjerujem da će sam sebe ugasiti. Opozicija ne želi da zaživi rad Odbora, jer želi da donese reforme izbornog zakonodavstva koje je vode do pobjednika izbora. To neće biti moguće u uslovima kada opozicija ima manji izborni kapacitet, nego što je potreban da bi se tako nešto ostvarilo”, navodi Vukadinović.

 

Пратите нас на

Коментари38

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније