Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

12. 09. 2019. 15:37 >> 20:17
6

MARKOVIĆ U PRAGU

Višegradska grupa podržava politiku proširenja EU

Evropa ne može biti potpuna dok dio nje ne postanu sve zemlje Zapadnog Balkana. To je poruka sa Samita premijera Višegradske grupe, koji su se u Pragu sastali sa premijerima država Zapadnog Balkana, među kojima je, na poziv češkog kolege Andreja Babiša, bio i predsjednik crnogorske Vlade Duško Marković. Premijer Marković ocijenio je da podrška Višegradske grupe koju čine Češka, Poljska, Slovačka i Mađarska na putu ka jednom od najvećih spoljno-političkih ciljeva Crne Gore ohrabruje jer govori da je politika proširenja živa. Marković je iz Praga poručio i da je dobra vijest to što možemo računati i na pomoć višegradske grupe kod nove Evropke komisije.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković ocijenio je da je Samit premijera Višegradske četvorke i država Zapadnog Balkana, koji je danas organizovan u Pragu, bio uspješan, da je glavna tema bila politika proširenja Evropske unije te da Češka Republika, Slovačka, Poljska i Mađarska u potpunosti podržavaju politiku proširenja Evropske unije i da će tu politiku zastupati u Evropskoj komisiji.

"Imali smo sjajan sastanak. Dijalog se odvija u okviru inicijative Višegradske četvorke i češkog predsjedavanja u vezi sa dijalogom sa Zapadnim Balkanom koji se tiče prije svega politike proširenja ali i drugih pitanja kao što su energetika, infrastrukturna povezanost, klimatske promjene i migracije. Najvažniji zaključak današnjeg razgovora koji je rezultirao i saglasnošću o zajedničkoj deklaraciji da bi politika proširenja trebalo da bude strateška politika Evropske unije koja mora biti neupitna i kredibilna i da će Višegradska četvorka svim svojim političkim potencijalom nastojati da takav pristup i obezbijedi na nivou Evropske komisije", rekao je Marković novinarima nakon sastanka.

Premijer je rekao da je Crna Gora ohrabrena izborom nove Evropske komisije kao i predlogom da komesar za proširenje bude iz Mađarske budući da naša zemlja sa Mađarskom ima razvijene bilateralne odnose i zbog toga što nas je Mađarska podržavala u procesu integracije u NATO i podržava nas u procesu integracije u Evropsku uniju.

"Dakle, razgovor je bio veoma sadržajan, veoma konkretan, obuhvatio je i šanse i prilike, ali i izazove. Najvažnije je da vjerujemo da će politika proširenja biti živa i kredibilna, a da mi, prije svega zemlje kandidati, moramo da radimo i ispostavimo rezultat kako bi njihova argumentacija odnosno njihov pristup bio osnažen", rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković novinarima u Pragu po okončanju Samita V4-ZB.

Višegradska četvorka je na Samitu usvojila Zajedničku izjavu o Zapadnom Balkanu u kojoj su "ponovili svoju nedvosmislenu podršku pridruživanju zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i čvrsto uvjerenje da ponovno ujedinjenje Evrope ne može biti potpuno bez njihovog pridruživanja EU", "istakli da politika proširenja EU pruža neprocjenjiv alat za postizanje sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu; prema tome, vjerodostojna politika proširenja takođe predstavlja strateško ulaganje u sigurnost, stabilnost i prosperitet EU" i "naglasili da pristupanje jeste i ostaje proces zasnovan na zaslugama, potpuno zavisan od postignutog ciljanog napretka".

Višegradska četvorka je u "Zajedničkoj izjavi izrazila i očekivanja, u skladu sa Strategijom Evropske komisije za Zapadni Balkan iz februara 2018. godine, da će tekući pregovori o pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom biti ubrzani tokom mandata nove Komisije u skladu sa napretkom obje države i da će reformski procesi u Bosni i Hercegovini i Kosovu u narednom periodu ojačati izglede za članstvo u EU u Regionu" te "istakli odlučnost zemalja Višegradske grupe da nastave da podržavaju široku regionalnu saradnju, dobrosusjedske odnose i pomirenje na Zapadnom Balkanu i putem grantova Međunarodnog Višegradskog fonda (Višegrad + grantovi), programa stipendiranja ili podrškom Fondu za Zapadni Balkan".

Prilog Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније