Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Dnevne novine ]

10. 09. 2019. 06:55   >>  08:21 11

LALIČIĆ

Pokazaćemo ko je za dijalog, a ko za prazne priče

Demokratska partija socijalista sa koalicionim partnerima iskreno želi da sve opozicione partije uzmu učešća u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, kaže za Dnevne novine poslanica DPS Jovanka Laličić.

"Mislim da je u proteklom periodu vladajuća koalicija uz korektnu saradnju predstavnika nevladinog sektora i akademske zajednice predano i ozbiljno radila i pripremila cijeli set izmjena zakona odnosno stvorila solidnu osnovu za dalje razgovore. Vrijeme koje je pred nama pokazaće demokratske kapacitete svih nas i jasno dati sliku prije svega građanima Crne Gore, a i međunarodnoj zajednici ko je za dijalog, a ko za prazne priče", poručila je Laličić.

Sjednica Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva biće održana sjutra, a prisustvovaće joj i predstavnici Demokrata.

Predsjednica Zakonodavnog odbora Skupštine i članica Radne grupe za izradu izbornog zakonodavstva kaže da se najnovija Odluka o formiranju odbora, usvojena 31. jula ove godine, ne razlikuje mnogo od one iz oktobra prošle godine, a u čijoj izradi su učestvovale sve vladajuće i opozicione partije, osim Demokrata i GP URA.

“U nedostatku valjane argumentacije Demokrate sada pokušavaju da terminološke izmjene odluke predstave kao epohalne. Demokrate su insistirale da se skupštinsko tijelo nazove Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva. U Odluci usvojenoj u oktobru prošle godine to tijelo nazvano je Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Međutim, važno je naglasiti da član 2 Odluke kojim su definisani zadaci Odbora ostaje nepromijenjen i u Odluci od 31. jula”, objašnjava Laličić.

Podsjeća da su zadaci Odbora: optimizacija sveukupnog ambijenta u kojem će se održati naredni izborni ciklusi, implementacija preporuka OEBS/ODHR povodom parlamentarnih izbora 2016. i predsjedničkih izbora 2018, implementacija preporuka iz Izvještaja Evropske komisije o napretku, jačanje povjerenja javnosti u izborni proces.

"Ako se ovo ima u vidu onda je promjena naziva čista formalnost jer je sveobuhvatan rad na ukupnom izbornom ambijentu već bio predviđen i prvom Odlukom o formiranju Odbora", ističe sagovornica DN.

Laličić navodi još primjera u kojima se vidi da nema bitnih razlika između prvobitne i posljednje odluke o formiranju odbora.

“Kada su u pitanju preporuke OEBS/ODHR, ni tu ne postoje suštinske razlike. Jedina razlika je što se ovim izmjenama jasno eliminiše mogućnost mijenjanja Ustava Crne Gore. Takođe, izmjenama Odluke umjesto razmatranja Nacrta zakona o medijima predviđeno je odobravanje i predlaganje Zakona o medijima. Jasno je da se ovakom formulacijom, čini mi se, na nevješt način pokušava prikriti nešto što je svima poznato da konačnu riječ o svim zakonima, pa i ovom u konačnom daju poslanici na plenarnoj sjednici Skupštine”, kaže Laličić.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније