Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

07. 09. 2019. 15:30 >> 17:04

BRAJOVIĆ NA REACT-U

CG promoter saradnje i evroatlantskih vrijednosti

Crna Gora se pažljivo definišući državne ciljeve i vanjskopolitičke prioritete, pozicionirala kao značajan činilac regionalne stabilnosti, promoter saradnje i evroatlantskih vrijednosti na jugoistoku Evrope, rekao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović na 12. regionalnoom evroatlantskom kampu "REACT" koji se održava na Žabljaku.

On je na temu "Crna Gora u savremenim međunarodnim odnosima", dodao da smo za kratko vrijeme postali članica svih važnijih međunarodnih organizacija, što je za teritorijalno malu državu, ograničenih kapaciteta, od posebnog značaja kako bi se njen glas čuo na međunarodnoj sceni.

Govoreći o redovnoj parlamentarnoj saradnji sa državama Evropske unije i NATO, kao i sa svim drugim državama, gdje je prepoznat obostrani interes za unaprjeđenje odnosa, predsjednik Brajović je istakao da je aktivnošću poslanika Crna Gora za kratko vrijeme stekla reputaciju aktivnog učesnika svih značajnih procesa na međunaordnom planu.

"U martu ove godine sam predsjedavao sastankom predsjednika parlamenata Jadransko-jonske incijative u Budvi. Krajem ovog mjeseca po 21. put okupićemo poslanike iz regiona na Cetinjskom parlamentarnom forumu. Sljedeće godine očekujem da ćemo ugostiti predsjednike parlamenata Centralnoevropske incijative, a veoma nam je značajna i saradnja u formatu malih evropskih država", naveo je Brajović samo neke od aktivnosti crnogorskog parlamenta na međunarodnom nivou.

Članstvom u NATO i Uniji, kako je kazao predsjednik Skupštine, osiguravamo trajnu bezbjednost Crne Gore, čuvamo njenu stabilnost i stvaramo uslove za ekonomski razvoj koji treba da omogući građanima evropski životni standard.

On je podsjetio da ekonomski pokazatelji potvrđuju da smo na pravom putu, jer bilježimo rast direktnih stranih investicija, kao i povećani broj turista iz država članica Saveza.

Rezimirajući 13-godišnji rezultat politike na domaćem i međunarodnom planu predsjednik Brajović je rekao da je država odredila jasan pravac kretanja i ciljeve kojima teži.

"Nije bilo nimalo lako da napravimo modernu i progresivnu zemlju koja se sve više prepoznaje kao atraktivna turistička destinacija. Uprkos brojnim izazovima, našu budućnost smo trajno usmjerili ka evroatlanskim civilizacijskim vrijednostima, kojima i suštinski pripadamo. Svojom istrajnošću zavrijedili smo epitet pouzdanog partnera kojem se vjeruje", kazao je Brajović.

U svom izlaganju takođe je rekao da će utemeljivača REACT-a Aleksandra Dedovića, pamtiti kao čovjeka koji je nesebično dijelio svoje znanje i ulagao svu svoju energiju kako bi Crna Gora bila bezbjednije i bolje mjesto za život.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније