Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: R.P. ]

06. 09. 2019. 10:17 >> 10:16

MRDAK U POLJSKOJ

Podrška EU neophodna za uspješan nastavak pregovora

Svako proširenje Evropske unije doprinos je demokratizaciji čitavog kontinenta, a Crna Gora će, kao najuspješniji kandidat za članstvo, nastaviti sa pozitivnim tempom, uz neophodnu motivaciju i podršku Unije, poručio je zamjenik glavnog pregovarača Marko Mrdak.

On je učestvovao na Ekonomskom forumu u Poljskoj, koji je okupio više od 4 hiljade učesnika - lidera iz političke, ekonomske i društvene sfere iz 60 zemalja Evrope, Azije i Amerike, uz prisustvo više od 500 novinara.

Govoreći na panel diskusiji "Treba li politiku proširenja vratiti na EU agendu?", Mrdak je ocijenio da proces proširenja EU nije kratkoročni politički potez, već generacijski izbor zasnovan na demokratskim principima i temeljnim vrijednostima, naglasivši da ta politika ne bi trebalo da bude u sijenci stalnih izazova sa kojima se EU suočava.

„Članstvo država Zapadnog Balkana u EU je obostrani interes, sa ekonomskog, političkog i bezbjednosnog stanovišta. U ekonomskom pogledu, EU je daleko najveći trgovinski partner sa zemljama Zapadnog Balkana, dok u političkom i bezbjednosnom pogledu, meka snaga EU ima suštinsku ulogu u podržavanju procesa reformi, jer odsustvo ovog uticaja može stvoriti distancu između EU i regiona Zapadnog Balkana, što kasnije mogu iskoristiti drugi geopolitički igrači", naveo je Mrdak.

Poručio je da je Crna Gora svjesna da su prethodna iskustva iz proširenja uticala da EU primjeni do sada najstrožiji pristup u pregovaračkom okviru, što zahtjeva dodatne napore i kvalitet u sprovođenju reformi.

"Svjesni smo da Crna Gora pregovara po, do sada, najzahtjevnijim pregovaračkim uslovima, što će u konačnom da rezultira izgradnjom buduće stabilne i kredibilne članice EU".

Naglasio je da je pred Crnog Gorom još puno izazova na kojima pregovaračka struktura predano radi kako bi do 2025. godine ispunili sve neophodne uslove za zatvaranje pregovora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније