Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG; Objavila: J.B.Č. ]

05. 09. 2019. 16:02 >> 16:03

IZBORNO ZAKONODAVSTVO

Koprivica: Vrijeme da odbor radi punom parom

Vrijeme je da Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva počne da radi punom parom. To je za TVCG kazao Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT). Predstavnici te organizacije, čija je uloga ekspertska a ne politička, idu na zakazanu sjednicu odbora naredne sedmice. Koprivica poručuje da je za proces važno da bude više mišljenja kako bi se došlo do kvalitetnih rješenja.

Da vrijeme ne čeka potvrda su i izmjene na koje čeka izborno zakonodavstvo . Upravo zato što za taj posao odbrojavaju dani predstavnici CDT-a ne mogu isčekati sjednicu odbora.

"Ako se sad ne krene u posao punom parom to sigurno više neće moći biti završeno do kraja godine, posljednji je momenat da to bude i sa tog aspekta pozitivno je što postoji mogućnost da se kreće u neki rad. Rada je i do sad u prethodnoom periodu bilo ali on nije imao puni smisao bez opozicije. Nadamo se da će sad biti bolji i kvalitetniji", kazao je Dragan Koprivica iz CDT-a.

Koliko će posao biti kvalitetniji makar što se kvantiteta tiče još uvijek se ne zna zato što se sa sigurnošću ne može reći ko će od opozicionara učestvovati u radu odbora .

"Nije posao CDT-a da se miješa u to da li neko treba ili ne treba da dođe na tu sjednicu ali ono što bi bilo dragocjeno za taj proces jeste da bude što više mišljenja da bude što više predloga da bude što više dobro obrazloženih predloga, zbog toga što se na taj način može doći do kvaltetnih rješenja", dodao je Koprivicaa

Izgleda da koga nema bez njega će se moći a ko dođe moraće da zasuče rukave.

"Ako ne bude kompletan opozicioni sastav taj rad i dalje ima smisla zbog toga što, ćuli smo i najave i nakon rada odbora moguća su amandmanska djelovanja moguće je uključivanje i na druge načine, dakle važno je da ovaj proces počne da se dešava i da se završi do kraja godine.

A što se završi u ovoj godini završilo se jer u narednoj odnosno izbornoj
Izborno zakonodavstvo se ne mijenja. U četiri preostala mjeseca posla će biti preko glave ali postoje prioriteti - CDT ih ima 3.

"Kriminalizacija krivičnog djela, nezakonito finansiranje partija, depolitizacija izborne administracije i rjušavanje problema koje ima u biračkom spisku", kazao je Koprivica.

Za ulogu eksperata među političarima CDT preporučuje dvodecenijsko iskustvo. Pored navedenog oni će im ponuditi još sedamdesetak amandmana sa vjerom da se tako može povećati povjerenje građana u izborni proces. Koliko će im politika povjerovati vidjećemo.

Tanja Debeljević, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније