Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

03. 09. 2019. 13:50   >>  13:54 1

U SNP SMATRAJU

Uslovljavanje studenata medicine smiješno i besmisleno

Da je ideja pojedinaca iz aktuelne vlasti o uslovljavanju studenata medicine, smiješna i besmislena shvatili su i iz resornog ministarstva, pa su već danas obavijestili javnost da mogućnost izmjene uslova i kriterijuma za studente medicine u Crnoj Gori nije stav Ministarstva zdravlja, ni Vlade, ističe se u saopštenju SNP.

"U moru 'genijalnih' ideja pojedinaca iz vlasti posebno se izdvojila ona o uslovljavanju studenata medicine, koji se obrazuju na račun državnog budžeta, da nakon završenog fakulteta ostanu da rade u Crnoj Gori i na taj način 'vrate dug' državi koja ih je školovala. Nju je tako kreativno iznijela generalna direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu Vesna Miranović. Umjesto da gospođa Miranović razmišlja o načinima na koje se mogu povećati zarade zdravstvenih radnika i poboljšati njihovi životni uslovi, kroz dodjelu stanova ili barem olakšavanje obezbjeđenja krova nad glavom, što je glavni problem, ona želi da silom zadrži mlade ljude u zemlji koja najmanje brine upravo o njima" ističu u saopštenju SNP-a

Kako se dodaje, Miranović to smatra i "moralnom odgovornošću", onih koje je država finansirala tokom studija.

"Bilo bi dobro da gospođa Miranović i oni koji imaju slično mišljenje pozovu na moralnu odgovornost i sve one funkcionere i 'zaslužne građane' koji su od države dobili stanove, stambene kredite i još ko zna kakve vrste pomoći i privilegija za koje crnogorski građani ne znaju. Kada bi svako od njih vratio državi ono što im je višak i što im nije potrebno, naši zdravstveni radnici bi mogli da žive dostojanstven i kvalitetan život u Crnoj Gori i ne bi razmišljali o napuštanju domovine", naglašavaju u SNP.

Činjenica je, kažu u SNP-u, da se ovakvim inicijativama krše osnovna ljudska prava i slobode garantovane kako Ustavom Crne Gore, tako i međunarodnim dokumentima.

"Sloboda kretanja radnika takođe je jedan od temelja na kojem počiva Evropska unija, kojoj želimo da pristupimo. Nadali smo se da čelnici državnih institucija znaju barem toliko, ali smo se prevarili. Ne vraćajte naše mlade ljude u 19. vijek, nego im stvorite neophodne uslove za život i rad. Stimulišite ih da ostanu ovdje i da svoje znanje iskoriste u prave svrhe. To je posebno potrebno budućim zdravstvenim radnicima, koji će voditi računa o zdravlju nacije. Ostavite se totalitarnih metoda i radite ono za šta vas građani plaćaju", poručili su u saopštenju SNP koje je potpisala Marija Radinović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније