Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

01. 09. 2019. 09:49   >>  09:54 3

VEŠOVIĆ

Neodgovorno je gubitniku izbora obezbjeđivati mjesto u Vladi

Novi predsjednik Opštinskog odbora DPS-a Podgorica i zamjenik gradonačelnika Glavnog grada Časlav Vešović, saopštio je kako bi bilo neodgovorno da se, suprotno volji birača, gubitniku izbora, svako malo obezbjeđuje mjesto u Vladi.

Za političko sazrijevanje opozicije bilo bi ljekovito da, umjesto uobičajenog zapomaganja nakon izborne utakmice, konačno džentlmenski priznaju poraz, ako takva bude volja birača kazao je, u intervjuu Pobjedi, Vešović.

Vešović je, između ostalog, poručio da je rano govoriti o načinu izbornog nastupa, da o starim kadrovima DPS-a najbolje govore njihovi učinci i izborni rezultati “koji su impresivni”, te da je u najboljem interesu partijske i državne politike da dosadašnji predsjednik DPS-a Milo Đukanović nastavi sa vođenjem partije.

Na pitanje da li očekuje na Kongresu DPS-a promjene u vrhu partije Vešović je kazao da vjeruje da su tri odlučujuća kvaliteta koja razlikuju DPS od konkurentskih partija.

“U pitanju je najprije jasnoća i ispravnost naše vizije, koja je bazirana na evropskim vrijednostima, članstvu u EU i NATO, jačanju vladavine prava i multinacionalnog sklada, održivom ekonomskom i demokratskom razvoju i politici koja je odoljela svim velikim izazovima u proteklim decenijama i koja je vodila Crnu Goru putem mira i napretka. Zatim, partijska infrastruktura koju čine desetine hiljada aktivista, članova i volontera koji veoma strpljivo i direktno komuniciraju sa biračima i u velikoj mjeri doprinose našim političkim ostvarenjima. I na kraju ili bolje reći na početku, polazeći od uticaja na raspoloženje birača u Crnoj Gori, liderstvo je naša najveća komparativna prednost. Upravo svi najveći uspjesi savremene Crne Gore, zbog mudrog vođenja, idu na adresu našem lideru. Da bismo i dalje mogli da budemo vodeća politička snaga u Crnoj Gori, neophodno je da jačamo sva tri navedena stuba naše partije, zato sam siguran da je u najboljem interesu naše politike i naše države da predsjednik Đukanović nastavi sa vođenjem Demokratske partije socijalista”, kazao je on.

Odgovarajući na pitanje da li očekujete da bi, nakon dogovora sa Demokratama, izborna reforma mogla biti završena do kraja godine, s obzirom na to da u narednoj, izbornoj godini neće biti moguće mijenjati izborne zakone Vešović naglašava da svakom političkom dijalogu pristupaju odgovorno i očekujeju da to urade svi politički subjekti u ovom slučaju.

“Iako izborni zakoni garantuju slobodno izražavanje volje građana Crne Gore i demokratske izbore, preporuke OEBS upućuju na korekciju određenih performansi izbornih pravila. Velika izlaznost na svim izborima implicira zaključak da građani vjeruju u izborne procese, što obavezuje sve partije na posvećenost ovom važnom zadatku”, smatra on.

Prema njegovim riječima svi politički subjekti koji imaju konstruktivan pristup izazovima sa kojima se suočava naše društvo imaju podršku DPS-a.

“I politički suprotstavljene strukture mogu dati zajednički doprinos određenim važnim procesima. U politici nema vječitih prijatelja niti vječitih neprijatelja, ali je za dugoročno političko parnertsvo neophodno imati slične poglede na budućnost države kojom želite da upravljate”, ocijenio je on.

O tome da li ima prostora za razgovore o tehničkoj vladi koju traži opozicija Vešović podsjeća da je u susret izborima 2016. tadašnji premijer Milo Đukanović najodgovornije pozicije u Vladi i sistemu izvršne vlasti ustupio opoziciji, kako bi se nadgledale i kontrolisale sve odluke i aktivnosti za koje su konkurenti DPS-a smatrali da mogu uticati na opredjeljenje birača, sa ambicijom da se vrati njihovo povjerenje u izborni sistem i rezultat izbora učini nespornim.

“I pored obećanja da će nakon takvog učešća u vlasti i promijenjenih izbornih pravila priznati izborne rezultate, opozicija je ponovo osporavala našu pobjedu, za koju je OEBS i međunarodna zajednica konstatovala da je ona posljedica fer i demokratskih izbora. Dakle, nema garancija da opozicija, sa nedostatkom političkih manira i principijelnosti, neće pogaziti datu riječ. Bilo bi neodgovorno da se svako malo, suprotno volji birača, obezbjeđuje gubitniku izbora mjesto u Vladi. Za njihovo političko sazrijevanje bi bilo ljekovito da, umjesto uobičajenog zapomaganja nakon izborne utakmice, konačno džentlmenski priznaju poraz, ako takva bude volja birača”, rekao je on.

O inicijativi predsjednika DPS-a Mila Đukanovića o formiranju jedne pravoslavne crkve u Crnoj Gori Vešović kaže da u kontekstu očuvanja naše tradicije, kulturnog i duhovnog identiteta, postojanje pravoslavne crkve sa nazivom države je potreba savremene Crne Gore.

“Čak, to je logičan slijed i nastavak utemeljenja državne nezavisnosti. Nakon referenduma iz 2006. godine, pristupanja NATO i očekivanog članstva u EU, rješavanje ovog društvenog pitanja je od najvećeg značaja za vječnost naše države. Crna Gora ne očekuje ništa više od onoga što važi u pravoslavnim kanonima, tj. da su nadležnost i naziv crkve vezani za granice i naziv države”, smatra on.

Govoreći o lokalnok vlasti u Glavnom gradu Vešović je istakao da je nedavno gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković sa gradskom upravom predstavio impresivne učinke lokalne vlasti povodom prve godišnjice.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније