Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

23. 08. 2019. 19:20 >> 19:18
1

DEMOKRATE IZRIČITE

Bojkot do realizacije Briselskog plana

Poslanici Demokrata nastavljaju sa bojkotom do realizacije Briselskog plana, navodi se u obavještenju koje je predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću uputio Boris Bogdanović, predsjednik Kluba poslanika Demokrata.

"Demokratska Crna Gora se od parlamentarnih izbora 2016. godine, zbog uslova u kojima su održani isti, a koje ne pamti evropsko podneblje, nalazi u bojkotu rada sjednica Skupštine Crne Gore. Tada smo dali riječ građanima koji su nam ukazali povjerenje da budemo poslanici, da se nećemo vratiti u rad Parlamenta, dok se ne stvore uslovi za slobodne i fer izbore i dogovori datum održavanja narednih parlamentarnih izbora", naveo je Bogdanović.

On je podsjetio da su u junu prošle godine u Briselu zajedno sa komesarom Hanom predstavili Plan sveobuhvatnih izbornih i drugih reformi, koji, kako je naveo, predstavlja mapu puta koja bi trebala da dovede do poštenih izbora.

"Nažalost, godinu dana je vlast odbijala da implementira Briselski plan uz podršku Demokratskog fronta. Međutim, na samom kraju proljećnog redovonog zasijedanja, 31. jula 2019. godine, pod pritiskom međunaordne zajednice i opozicionih progresivnih snaga, usvojen je Briselski plan čime je stvorena osnova da se krene u rad na njegovoj implementaciji kroz Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i dugog zakonodavstva, u čijem radu će naši predstavnici učestvovati, naravno pod uslovom da učestvuju i druge opozicione kolege, a pri tom ne računajući onaj “opozicioni” politički subjekt koji je zajedno sa DPS-om godinu dana opstruirao usvajanje Briselskog plana", naveo je Bogdanović.

Bez obzira na prethodno navedeno, kako je naveo, da saglasno Briselskom planu, koji je dobio podršku Evropske unije, poslanici Demokrata i dalje neće učestvovati u radu sjednica Skupštine Crne Gore.

"Jer tačka 3 Briselskog plana koji je podržala EU i komesar Han jasno kaže da “potvdjujemo spremnost da učestvujemo i glasamo u plenumu tek kada parlamentarni ad hoc Odbor dogovori sva konačna rješenja o gore pomenutim stavkama (Plan), zajedno sa potvrđivanjem datuma parlamentarnih izbora i dogovora o datumu održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu”. Prethodno citirano je potvrdila režimskim medijima i portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić u jednom do javnih istupa u prethodnom periodu", istakao je Bogdanović.

Samim tim, dodao je, poslanici Demokrata nastavljaju bojkot sjednica Parlamenta do realizacije Briselskog plana, "koji zajedno sa Vladom građanskog jedinstva na čijem čelu neće biti DPS, vodi ka fer, slobodnim i poštenim izborima".

"Jer ne tražimo ništa za sebe, već da zemlja kandidat za članstvo u EU, u 21. vijeku i na pragu 2020. godine ima uslove za izbore koji omogućavaju da se uspostavi vlast koja proističe iz slobodno izražene volje birača, saglasno Ustavu Crne Gore", zaključio je Bogdanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније