Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

20. 08. 2019. 21:53   >>  21:54

DPS TIVAT

Beskorisna inicijativa da se zemljište vrati Opštini

Odbornici DPS-a nijesu podržali inicijativu Kluba odbornika Socijaldemokratske partije da se na dnevni red današnje sjednice Skupštine opštine Tivat uvrsti Zaključak kojim se obavezuje predsjednik Opštine, Vlada Crne Gore i Ministartsvo saobraćaja, da presipitaju postupak vraćanja prava raspolaganja na nepokretnostima obuhvaćenim DSL sektor 24 Aerodrom Tivat sa Opštine Tivat na Vladu Crne Gore.

"Smatramo da je ova inicijativa suštinski beskorisna, ako znamo da su nadležni organi lokalne uprave kroz sprovedeni upravni postupak iskoristili sva pravno dozvoljena sredstva (žalbu i tužbu) kojima se preispituje zakonitost postupka za prenos zemljišta. Takođe, ne treba zaboraviti ni činjenicu da se predmetno zemljište nalazi u zoni morskog dobra, na kojem, kao dobru od opšteg interesa, jedino država Crna Gora može biti nosilac prava svojine, a Vlada subjekt raspolaganja. I pored navedene činjenice, nadležni organi Opštine su sproveli postupak sa ciljem otklanjanja svake, eventualne pa i formalne manjkavosti, iskazujući na taj način svoj odgovoran odnos prema ovom važnom pitanju", saopštio je tivatski DPS.

Kako se navodi, pitanje Aerodroma Tivat i njegova valorizacija na dugoročno održiv način je projekat od strateškog interesa ne samo za opštinu Tivat, već i za Crnu Goru, "koja pored ulaganja u projekat autoputa, želi da postane značajna avio destinacija i time dodatno osnaži uticaj turizma na visoke stope privrednog rasta".

"Opština Tivat je najbolje u Crnoj Gori, ali i šire, osjetila benefite vizije razvojne politike Vlade Crne Gore i što znači kada se u datom trenutku na pravi način iskoriste razvojne šanse kakve se rijetko ukažu. Podsjetimo se da su Porto Montenegro i Luštica Bay danas projekti po kojima je prepoznata Crna Gora, ali i brendovi koji našu opštinu i državu pozicioniraju ispred konkurencije u okruženju", ističe se u saopštenju.

U Opštinskom odboru DPS Tivat smatraju da je zadržavanje trenutnog stanja Aerodroma apsolutno neodrživo.

"Zagovornici takvog koncepta pokazuju strah od nečeg novog, ili je u pitanju pokušaj da se zadržavanjem postojećeg stanja sačuvaju neki trenutni partikularni interesi. Ipak, ako se u razmatranje uzme činjenica da je Državna studija lokacije sektor 24, za čiju su realizaciju opredijeljena ogromna sredstva, da se kroz davanje koncesije obezbjeđuje da koncesionar uloži najmanje 200 miliona eura, kao i činjenica da je slika današnjeg Aerodroma u Tivtu u najmanju ruku problematična, onda je jasno da glavni motiv zbog čega se aerodromi daju u koncesiju nije koncesiona naknada", kažu u DPS-u Tivat.

Ističu da su mnogo važniji ukupni efekti koje će se dobiti od koncesije, i kako će taj prostor izgledati ako se ima u vidu u budućnosti, sa svim planiranim sadržajima na ovom i prostoru šireg akvatorijuma.

"Za nas u DPS-u je vrlo važno pitanje imovine bivših vlasnika zemljišta. Zalagaćemo se da se u daljem postupku obeštete raniji vlasnici uz napomenu da je zaštita prava svojine jasno iskazana i kroz ponuđeni koncesioni akt. Opština Tivat će u saradnji sa Vladom, kroz učešće predstavnika opština u tenderskoj komisiji i u daljem postupku, zaštiti svoje interese. S pravom očekujemo da dio koncesione naknade koja bude ostvarivana na teritoriji naše opštine bude prihod njenog budžeta", zaključuje se se u saopštenju Opštinskog odbora DPS Tivat.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније