Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Mina ]

18. 08. 2019. 13:40   >>  13:40 2

DAMJANOVIĆ

Posljednji trenutak za ozbiljan politički dijalog

Nacrtom novog zakona o izboru poslanika i odbornika nijesu dotaknute suštinske stvari koje se tiču izbornog procesa, ocijenio je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović i dodao da je posljednji trenutak za ozbiljan politički dijalog ukoliko se ne želi bojkot izbora.

Iz vladajuće koalicije su ranije saopštili da je radna grupa Odbora za reformu izbornog zakonodavstva pripremila Nacrt novog zakona o izboru poslanika i odbornika kojim je, između ostalog, profesionalizovana Državna izborna komisija i omogućeno individualno kandidovanje.

„Imajući u vidu da je Odbor za gotovo deset mjeseci od osnivanja održao dvije sjednice i da je faktički radio bez predstavnika opozicije, uz nizak nivo transparentnosti, takozvana podgrupa sa upitnim legitimitetom, ponuđena rješenja su najblaže rečeno veoma upitna“, kazao je Damjanović agenciji MINA.

Prema njegovoj ocjeni, izaći u javnost sa tezom da je posao gotov, tvrditi da su prihvaćene sve primjedbe ODIR-a, i da su ponuđena rješenja u skladu sa najvećim evropskim standardima, “uz to što je licemjerno, vrijeđa zdrav razum svakog slobodnomislećeg građanina”.

„Uz notorne stvari za koje nije ni trebalo formiranje Odbora, poput zakonskih rješenja o depolitizovanoj i profesionalnoj Državnoj izbornoj komisiji, i par tehničkih izmjena, suštinske stvari poput promjene izbornog sistema u pravcu otvorenih lista nijesu dotaknute“, rekao je Damjanović.

Nema objašnjenja zašto se odustalo od otvorenih lista

On je podsjetio da je prije više od godinu podnio Predlog izmjena izbornog zakona Skupštini, gdje je jedno od rješenja koje je ponudio, o mogućnosti individualnih kandidatura prihvaćeno, kako se može čuti, od ljudi koji rade u “krnjim” podgrupama, ali nema objašnjenja zašto se odustalo od otvorenih lista.

„Suštinske stvari nisu ni dotaknute, poput registara koji su baza svakog izbornog procesa, prije svega registra državljana, odnosno registra prebivališta, i modela utvrđivanja tog prebivališta, kao uslova za ostvarivanje biračkog prava“, kazao je Damjanović.

On je naglasio da o stvarima koje se tiču sprječavanja zloupotreba finansija, odnosno državnih resursa u izborne svrhe nema ni pomena.

„Stvaranje fer i demokratskih uslova za prve prave slobodne izbore, uz neophodan uslov formiranja prelazne, tehničke Vlade koja bi nadgledala primjenu izbornog zakonodavstva, ne može se svesti na kozmetičke promjene, namijenjena prije svega lojalnim djelovima briselske administracije, odnosno njihovih predstavnika u Crnoj Gori“, rekao je Damjanović.

Rok kraj godine

On smatra da je, ukoliko se ne želi dalja politička destabilizacija i bojkot izbora koji bi nanio nesagledive štete političkim procesima u Crnoj Gori, posljednji trenutak za ozbiljan politički dijalog.

„Koji bi, uz pitanje tehničke vlade, uključio i krupne izmjene cjelokupnog izbornog zakonodavstva, najkasnije do kraja tekuće godine, kako bi mogli da ga potpunosti primijenjeno, imajući u vidu moguće termine za održavanje redovnih parlamentarnih izbora“, kazao je Damjanović.

Rudović: Simulacije dijaloga zbog zapadnih adresa koje traže fer izbore

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović, upitan da prokomentariše predložena zakonska rješenja, kazao je da „ne bi ulazio u detalje“, naglašavajući da to nije predlog radne grupe nego vladajućih partija.

„Opozicija do sada nije učestvovala u radu Odbora, pa time ni radnih grupa. Sve ovo što se prikazuje kao rezultat radnih grupa je u funkciji simulacije dijaloga zbog zapadnih adresa koje traže fer izbore“, ocijenio je Rudović.

On je kazao da se nada da će istinski pregovori početi što prije jer postoje šanse da se Crna Gora makar malo približi idealu slobodnih izbora, kao osnovi za slobodno i demokratsko društvo.

„Kažem, postoje neke šanse jer nijesam preveliki optimista. Ni zbog vlasti, koja želi da zadrži moć po svaku cijenu i koja je na sve spremna, ni zbog stanja u opoziciji. Vjerujem da ništa ne može da se izgubi ako pokušamo da makar neke monopole otrgnemo od vlasti i iskoristimo činjenicu da u tome imamo saveznike u liku EU i njenih najvažnijih članica“, rekao je Rudović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније