Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

06. 08. 2019. 07:06 >> 07:45
22

BEČIĆ SAOPŠTIO

Protiv sam otimanja vjerskih objekata

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da se protivi otimanju vjerskih objekata. Tako je odgovorio na pitanje Dana o novom Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti.

 

"Kao vjernik i neko ko je kršten prije više od 30 godina, ali i kao političar i čovjek, protiv sam otimanja ili atakovanja na bilo koju crkvu, hram, džamiju ili katedralu i ko god je spreman da štiti principijelno sve konfesije u meni će uvijek imati partnera. Demokrate su više puta jasno saopštile da je za nas prihvatljiv isključivo onaj predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je prihvatljiv za sve tri tradicionalne konfesije u Crnoj Gori", kazao je Bečić.

On je u intervjuu za Dan rekao da je njihova ponuda opoziciji jasna - ili pošteni izbori ili bojkot izbora.

Istakao je da Briselski plan i odluka koja je usvojena u Skupštini ostavljaju i osnažuju mogućnost tehničke vlade i da bez opozicije neće učestvovati u radu Odbora za reformu izbornog zakonodavstva.

O načinu nastupa na izborima će se, kako je rekao, izjasniti nakon stvaranja uslova za poštene izbore. 

"Naša ponuda opoziciji je jasna i ponavljamo je svaki dan: ili pošteni izbori ili bojkot izbora. U ovom trenutku fokus je na borbi za poštene izbore. O načinu nastupa na izborima izjasnićemo se nakon stvaranja uslova za poštene izbore. Lično sam više puta istakao da nije suština uspjeha opozicije u načinu nastupa, već u tome da li ste iskreni i da li zaista želite da pobijedite, ili je vaš zadatak u politici uloga vječite opozicije kao garanta opstanka vječite vlasti", rekao je on.

Svima koji neće da manipulišu, kako je rekao, jasno je da Briselski plan i odluka koja je usvojena u Skupštini ostavljaju i osnažuju mogućnost tehničke vlade.

Primitivna haranga DF-a

"Norma člana 11 odluke koja ostavlja tu mogućnost je istovjetna i u staroj odluci DPS-a i DF-a i u novoj odluci Demokrata i međunarodne zajednice. Dakle, ne mijenjajući mogućnost dogovora o izvršnom modelu kontrole implementacije, odnosno o tehničkoj vladi, mi smo se izborili i za definisanje skupštinskog modela kontrole, odnosno uspostavljanje specijalnog parlamentarnog tijela koje će imati specijalna ovlašćenja u kontroli predizbornog i izbornog procesa. Demokrate ostaju privržene i poštovanju Sporazumu o budućnosti, koji, kao jedni od rijetkih, nikada nijesmo prekršili. Saglasno tom sporazumu, podržaćemo tehničku vladu, ali u njoj nećemo učestvovati jer sa DPS-om nikada nećemo zajedno vršiti vlast", tvrdi Bečić.

Kaže i da DF protiv Demokrata vodi "najprimitivniju harangu u novijoj političkoj istoriji".

"Umjesto da predstavnici DF-a koji su već godinu dana članovi odbora zajedno sa DPS-om pozdrave kapitulaciju DPS-a, oni su krenuli u najprimitivniju i najkukavičkiju harangu u novijoj političkoj istoriji, i to ni manje ni više nego na opozicione kolege. Pri tome, gle čuda, napadaju nas oni koji su bezuslovno prekinuli bojkot parlamenta, oni koji su prije godinu dana odbili naš plan, a prihvatili plan DPS-a i ušli u odbor, i u konačnom oni koji su upravo 2014. godine u Skupštini Crne Gore zajedno sa DPS-om usvojili aktuelno izborno zakonodavstvo, koje je stvorilo najveće nepovjerenje građana u izborni proces i omogućilo najveće mahinacije DPS-a ikada. Nečuveno. Da zaključim, blokirali smo prodaju narednih parlamentarnih izbora i nokautira li DPS u prvoj rundi", kazao je Bečić.

 

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније