Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

02. 08. 2019. 06:46 >> 09:25
13

ORAV PORUČIO

Najvažnije da niko ne spori izbore 2020.

Odlukama u parlamentu otvoren je put za sve strane da učestvuju u radu Odbora za izbornu reformu i drugu legislativu tako da izbori 2020. budu spremljeni što je moguće bolje. Za Evopsku uniju posebno je važno da rezultate tih izbora niko ne ospori, ocijenio je šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav.

 

On smatra da bi bilo najbolje da se odluke u Odboru donesu konsenzusom, jer bi onda bilo teže osporavati odluke i mogla bi se kreirati znatno bolja atmosfera za izbore.

"Pratio sam debatu u parlamentu, manje je bila o suštini, a mnogo više o tome ko je sa kim. Siguran sam da će se to nastaviti neko vrijeme, a pravi posao bi trebalo da počne u septembru", kazao je Orav u intervjuu Vijestima.

Odluka donesena u parlamentu je, kako je rekao, bila veoma važna iz ugla Evropske unije i veoma cijenjena, "jer otvara put za sve strane da učestvuju u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona, tako da izbori 2020. budu spremljeni što savršenije je moguće".

"Za nas je ekstremno važno da niko ne dovodi u pitanje rezultate izbora naredne godine. Postoji dobar potencijal i dobar instrument u rukama svih političara u državi da izbori budu savršeni", rekao je Orav.

Na pitanje šta će se desiti sa reformom i na kraju i izborima ako se ostatak opozicije ne pridruži Odboru, Orav kaže: "Mislim da je jako bitno za državu da ima više dijaloga između političara. U mojoj državi političari iz različitih partija daju veoma snažne izjave jedni o drugima ispred kamera, ali onda izađu i piju pivo i kafu zajedno i sve po starom".

Dijalog je, kaže, potreban,i ne samo između vlasti i opozicije, već i unutar same opozicije.

"Želim da vas podsjetim da se komesar Han sreo sa opozicijom i da je tada jedan opozicioni lider rekao da bi svi opozicioni lideri voljeli da se sretnu sa njim u Briselu. Komesar je bio začuđen i pitao zašto moraju svi, a ne samo jedan. Mislim da je to pitanje o kome treba i dalje pričati u Cmoj Gori", kazao je Orav.

Govoreći o tom ima li vremena da se spreme fer izbori, Orav kaže da je dobra praksa da zakonska rješenja budu spremna šest mjeseci prije izbora.

"U tom smislu ima dovoljno vremena. U avgustu su odmori, u septembru će trebati malo vremena da se počne sa svim. Sve partije u Odboru moraju puno da rade, nije sve u jakim izjavama, već treba naći kompromise. Kako se kretati naprijed,kako garantovati da izbore svi poštuju. Vremena ima ako ima političke volje kod svih činilaca", rekao je on.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније