Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

01. 08. 2019. 19:56 >> 20:02

SEKULOVIĆ O ODBORU

"Uslovi za dijalog, ali i bojkot ostatka opozicije"

Dan nakon usvajanja izmjena Odluke o formiranju Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, vlast ponavlja da su napravili dobar potez koji će omogućiti deblokiranje tog tijela i unapređivanje izbornog ambijenta. Analitičar Sergej Sekulović kaže da je dobro da su stvoreni preduslovi za dijalog, ali sa druge strane, otvoren je prostor za bojkot drugog dijela opozicije. DF i Demokrate optužuju jedni druge za saradnju sa DPS-om. Članovi Odbora iz Demokrata ni danas nijesu izabrani, jer je ocijenjeno da treba sačekati da nova Odluka bude objavljena u Službenom listu, kako ne bi ušli u zonu nezakonitosti.

Izmijenjena odluka je prenoćila, a vlast uvjerena da su odradili dobar posao.

“Mislim da smo napravili još jedan korak ka tome da onemogućimo da neki imaju izgovore za neučestvovanje u Odboru", rekao je predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

“Svima kojima je za cilj unapređenje izbornog zakonodavstva i prihvatanje svih preporuka OEBS/ODIHR-a, svi ti politički subjekti su zadovoljni”, kazao je Nikola Rakoćević iz DPS-a.

U DF-u i Demokratskoj CG ne prestaju međusobne optužbe. Optužuju jedni druge za saradnju sa DPS-om. Za DPS je, kažu, bitna suština, a ne forma. 

“Niko ni s kim nije razgovarao a mi imamo na sceni dogovore gdje Demokrate predlažu, DPS glasa”, kaže Milutin Đukanović iz DF-a.
“Lideri DF-a i DPS-a planirali jednu trgovačku reformu nakon novembarskog kongresa DPS-a i mi smo to spriječili zajedno sa EU. DPS je kapitulirao tako što je pogazio i Markovićevu i Đukanovićevu riječ, da neće biti priče o izbornim uslovima, prije novembarskog kongresa DPS-a”, smatra Momo Koprivica iz Demokratske Crne Gore.

“Politikantske i neosnovane optužbe prepuštamo drugima, političkoj konkurenciji. Mi smo ljidi koji se bavimo suštinom a ne formom, i uprabo zbog toga smo zadovoljni da smo postigli određeni dogovor”, kaže Rakočević. 

Postizanje dogovora je u javnom interesu, saglasan je analitičar Sergej Sekulović. Sa druge strane, dodaje, otvara se nova konfuzija.

“Vezano za dalje poteze drugog dijela opozicije, jer se njihovo učestvovanje u daljem radu Odbora u ovom trenutku dovodi u pitanje, a što bi moglo čitavu ovu situaciju da uspori i stavi je pod znak pitanja”, kaže politički analitičar Sergej Sekulović.

Vlast vjeruje da do toga ipak neće doći, jer sada, kako kažu, niko ne može da ima izgovor za neučestvovanje u odboru za reformu izbornog zakonodavstva. A ne vjeruju ni Demokrate. 

U DF-u će tek zauzeti stav o tome da li će učestvovati u daljem radu Odbora. No ipak su na sjednici Administrativnog odbora imali stav o tome kako bi trebalo da se raspodijele opoziciona mjesta u tom tijelu. 

“DF tri člana, Demokrate jedan, SNP- Demos jedan, SDP jedan i nezavisni poslanici 1.. Mi samo želimo da svak dobija koliko mu pripada. Ni više ni manje” , kazao je Milutin Đukanović.

A odluka o imenovanju novih članova Odbora ipak će sačekati objavljivanje izmijenjene Odluke u Službenom listu. I analitičar Sekulović smatra da bi sve političke partije trebalo da ostave po strani međusobna prepucavanja i aktivno učestvuju u reformama izbornog zakonodavstva. U suprotnom, jasno je ko bi bio glavni gubitnik.  

 “Građani CG i proces evropskih integracija CG”, zaključuje analitičar Sergej Sekulović.

Tatjana Perović, TVCG

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније