Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

01. 08. 2019. 15:44   >>  15:44 4

NAJAVIO NOVE PROTESTE

Perović: Nije direktno prekršen Sporazum

Usvajanjem izmjene Odluke o obrazovanju Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva nije direktno prekršen Sporazum o budućnosti, ocijenio je lider Pokreta Odupri se Džemal Perović i najavio organizovanje novih protesta.

"Nije direktno prekršen Sporazum. Naša prvobitna ideja bila je objedinjavanje opozicije u bojkotu parlamenta čime bi se stvorio najefikasniji pritisak na promjenu cjelokupnog izbornog ambijenta, kako bi konačno imali maksimalno regularne uslove za demokratske i fer izbore", kazao je Perović agenciji Mina.

On je rekao da je ta tačka uklonjena iz Sporazuma na zahtjev nekih partija navodeći da oni koji već učestvuju u radu Odbora ne treba da optužuju druge za istu stvar.

"Ali ovo je Crna Gora, kakvu je napravio režim Demokratske partije socijalista u ovih trideset godina. Građani moraju znati prauzrok, ovakvo stanje u opoziciji produkovao je režim", ocijenio je Perović.

Upitan koji su naredni koraci Pokreta Odupri se i da li će od jeseni biti nastavljeni protesti, Perović je odgovorio da članova pokreta ima na svakom kraju Crne Gore gdje se brane rijeke, šume, more.

"I prije jeseni će biti protesta, jer je upravo ovo popuštanje režima dokaz da se vlast plaši samo građana. I to samo onih građana koji su na ulici", ocijenio je Perović.

On je rekao i da se pominje i opravdan i veliki pritisak međunarodne zajednice.

"Samo da podsjetim da su neki iz opozicije bili u Briselu, da smo mi iz pokreta Odupri se bili tamo. I jos tada smo najavljivali velike promjene koje će donijeti pobunjeni građani", kazao je Perović.

On smatra da je opozicija morala da shvati ozbiljno građane na ulici, jer je, kako je rekao, situacija bila zrela.

Perović je rekao da ima još dovoljno vremena da sva alternativa u Crnoj Gori, ne samo opozicija, ozbiljno pristupi mijenjaju ukupnog ambijenta,

"Kako bi pokazali da smo dostojni života u normalnom, uređenom društvu, funkcionalnoj demokratriji, koja je očigledno nemoguća sa nekontrolisanom vlašću jedne familije, sa zarobljenim institucijama, očiglednom namjerom režima da pokrade i urniše sva dobra naše države", rekao je Perović.

On je kazao da će se opozicija ako ovako nastavi, i ne počne raditi iskreno na stvaranju ambijenta za istinske promjene, suočiti sa gnijevom građana, već ove godine.

"I platiće visoku cijenu na eventualnim farsičnim izborima dogodine. Mi iz Pokreta Odupri se ćemo kao i do sada predstavljati sve građane. Neće biti kompromisa u odbrani slobode i Sporazuma o budućnosti", kazao je Perović.

On je rekao će u Pokretu, kao što su to uradili i na samom početku masovnih protesta, kada su nakon čelnika režima isporučili zahtjeve i opoziciji, i sada pratiti, ne samo poteze vlasti, već i svih drugih aktera na političkoj sceni.

"Pa i “nezavisnih” analitičara, novinara, intelektualaca, i sve to podijeliti sa građanima. Sada je najvažnije dostići slobodan izborni ambijent, u kome će građani imati moć da kažnjavaju nedosljedne, korumpirane i, kako se nakada govorilo “odnarođene” političare", rekako je Perović.

On je dodao da su građani na masovnim protestima dokazali da ne zaslužuju ovakvu "korumpiranu i nelegitimnu vlast". "Naravno da su mnogi od nas s pravom ljuti i na opoziciju", rekao je Perović.

Na pitanje da činjenica da se odluke u Odboru donose tročetvrtinskom većinom, može uticati da opozicija ostvari svoje zahtjeve, Perović je rekao da bi za tako bitnu stvar, poželjno bilo donošenje odluka konsenzusom od 100 odsto.

"A najveći nacionalni interes danas u Crnoj Gori j da demokratski izražena volja građana na slobodnim izborima, nađe svoje ishodište u novoj vlasti koja će zaustaviti ovaj režim da ne pokrade i uništi potpuno ovu državu", rekao je Perović.

Prema njegovim riječima, to se može postići samo formiranje Vlade građanskog jedinstva odnosno, dosljednom realizacijom Sporazuma o budućnosti.

"To se očigledno može postići samo ponovnim masovnim izlaskom drađana na ulice. Samo to će “poslušati” ova vlast i sam to će ujediniti ovakvu opoziciju. Dakle, na nama je", poručio je Perović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније