Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

11. 09. 2013. 08:58 >> 11:54
25

POTPISALI

SAD protiv Asada, a sad i Crna Gora

Saopštenje, u kome se Asad krivi za napad hemijskim oružjem i kojim se upućuje poziv na međunarodnu reakciju, potpisalo je još osam zemlja, saopštila je Bijela kuća. Među tim državama je i Crna Gora.

 

Bijela kuća je navela da se od juče broj potpisnica sa 25, uz Gruziju, Gvatemalu, Kuvajt, Maltu, Crnu Goru, Panamu, Poljsku i Portugaliju, povećao na 33, javio je AP.

Saopštenje je izdato prošle sedmice na završetku samita G20 u Rusiji, a prvobitno ga je potpisalo 11 zemalja, uključujući SAD.

Saopštenje ne poziva eksplicitno na vojnu akciju protiv Sirije, za koju se zalaže američki predsjednik Barak Obama.

Međutim, zvaničnici administracije u Vašingtonu ocjenjuju da je to saopštenje implicitno odobrenje vojne akcije budući da se SAD javno zalaže za intervenciju u Siriji.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija potvrđeno je da je Crna Gora potpisala Zajedničku izjavu o Siriji.

"Crna Gora se pridružuje i podržava Zajedničku izjavu o Siriji, usvojenu 6. septembra 2013, na marginama sastanka G20 u Sankt Petersburgu, od strane SAD-a i još deset zemalja, kojima se u međuvremenu pridružilo još 15 zemalja Evrope i svijeta. Izjavom se najoštrije osuđuje upotreba hemijskog oružja u predgrađu Damaska, za koju je, prema do sada prikupljenim dokazima, odgovoran sirijski režim", saopšteno je iz tog resora.

Iz Ministarstva je poručeno da na taj način žele da podrže međunarodne napore u pronalaženju zajedničkog odgovora na zločin protiv čovječnosti, koji bi osigurao da se hemijsko oružje više nikada ne upotrijebi i da počinioci odgovaraju.

"Crna Gora u punoj mjeri dijeli stavove navedene u Izjavi da postoji “potreba traženja političkog rješenja kroz punu implementaciju 2012 Ženeva Kominikea”, odnosno što snažnijeg konsenzusa u Savjetu Bezbjednosti UN, nakon skorog izvještaja ekspertskog tima UN-a, kako bi se u punoj mjeri sprovela zabrana korišćenja hemijskog oružja", zaključeno je u saopštenju.


Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније