Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

28. 07. 2019. 08:18 >> 08:42
1

RJEŠENJE KRIZE

DPS popustio, Demokrate se vraćaju u odbor

Demokratska partija socijalista (DPS) načelno je pristala da se odluke u skupštinskom Odboru za izbornu reformu donose četvoropetinskom umjesto dosadašnjom dvotrećinskom većinom, a zauzvrat, predstavnici Demokrata i URA-a, pristali su da delegiraju dva člana u Odbor, piše Dan.

Prema saznanjima Dana iz više izvora, DPS je načelno pristao da se odluke donose četvoropetinskom većinom uz posredovanje međunarodnih predstavnika, a predstavnici Demokrata i URA koji su učestvovali u seriji razgovora s diplomatskim predstavnicima, pristali su da delegiraju dva člana.

Time će doći do smanjenja političke krize u Crnoj Gori i pokušaja da se do kraja godine, kada ističe rok, reformiše izborno zakonodavstvo i u novu 2020, inače godinu izbora, uđe s novim propisima za glasanje narodnih predstavnika u Skupštini Crne Gore.

U godini održavanja izbora zabranjeno je mijenjati izborne zakone, tako da je rok za reformu 31. decembar 2019. godine, a redovni parlamentarni izbori trebalo bi da se održe polovinom oktobra naredne godine.

Ključne izmjene za izbornu reformu su izmjena medijskih zakona i ispunjenje svih preporuka ODIHR-a.

Tokom serije susreta, poslednjih desetak dana, osnova za razgovor bio je plan koji su tokom posjete Briselu Johanesu Hanu, specijalnom komesaru za proširenje Evropske unije, predstavili lideri Demokrata i URA Aleksa Bečić i Dritan Abazović.

"Ne mogu da komentarišem vaša saznanja. Ono što je sigurno jeste da se do kraja ove godine mora mijenjati izborno zakonodavstvo", kazao je „Danu” Bečić.

Prema saznanjima tog lista premijer Duško Marković uskoro bi trebalo da saopšti više detalja oko saglasnosti koja je uz pomoć međunarodnih predstavnika postignuta da se kompletira Odbor za izbornu reformu.

Narednih dana trebalo bi da se ta odluka objelodani kako bi Skupština Crne Gore do kraja ljetnjeg zasjedanja izabrala nove članove Odbora za izbornu reformu.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније