Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 07. 2019. 16:25 >> 16:28

BRAJOVIĆ U MONAKU

"Male države doprinose jedinstvu Evrope"

Male evropske države doprinose saradnji i jedinstvu Evrope, ocijenjeno je tokom posjete Monaku predsjednika crnogorske Skupštine Ivana Brajovića.

Na sastanku sa predsjednikom parlamenta Stefanom Valeriem, akcentovan je značaj skupštinske saradnje na bilateralnom nivou i u okviru formata malih evropskih država.

"Brajović je istakao da saradnju parlamenata koja je već na visokom nivou treba dalje unaprjeđivati novim sadržajima na osnovu Okvirnog sporazuma dvije države potpisanog 2013. godine", kaže se u saopštenju.

Predsjednik Skupštine bio je gost predsjednika Nacionalnog savjeta Valerija na tradicionalnoj dobrotvornoj večeri Crvenog krsta Monaka.

Tokom susreta sa domaćinom večeri princom Albertom od Monaka, razmijenjena su mišljenja o saradnji dviju država, čije su ekonomije prevashodno bazirane na turizmu.

"Princ Albert od Monaka, koji je nedavno boravio u Crnoj Gori povodom održavanja Igara malih evropskih država, pohvalio je izuzetnu organizaciju tog događaja i ponovio snažne impresije o ljepotama i potencijalima naše zemlje", kaže se u saopštenju.

Na sastanku sa ministrom vanjskih poslova i saradnje Knjaževine Monako Žilom Tonelijem, razgovarano je o važnosti redovnog političkog dijaloga za bolje međusobno razumjevanje i utvrđivanje novih modaliteta saradnje i snaženje prijateljskih odnosa dviju država u oblastima od zajedničkog interesovanja.

Zajednički je ocijenjeno da male evropske države, kako se navodi, doprinose saradnji i jedinstvu Evrope.

Brajović je istakao posvećenost Crne Gore daljem jačanju saradnje sa malim uspješnim zemljama, razmjeni iskustava i znanja, posebno u onim oblastima gdje postoje komparativne prednosti.

"Tokom svih sastanaka naglašeno je da odlični politički odnosi dvije zemlje predstavljaju osnovu za intenzivniju ekonomsku saradnju", kaže se u saopštenju.

Brajović je, izjavi za državnu televiziju Monaka, kazao da su danas govorili o iskustvima u funkcionisanju parlamenta Monaka i Crne Gore, dogovarali se o intenziviranju skupštinske saradnje i o zajedničkom nastupu malih zemalja Evrope u međunarodnim organizacijama.

"Naši sjajni odnosi, ne samo između Knjaževine Monako i Crne Gore, nego i između ostalih malih evropskih zemalja, pokazuju koliko možemo da doprinesemo ukupnom širenju evropskih vrijednosti i stabilnosti na našem kontinentu. Zato je važno da naša saradnja dolazi do punog izražaja", kazao je on.

Valeri je najavio da će posjetiti Crnu Goru 2020. godine sa delegacijom preduzetnika iz Monaka.

"Crna Gora je prelijepa zemlja i siguran sam da možemo zajedno uraditi korisne stvari na ekonomskom planu tako da ćemo ohrabriti naše investitore da dođu u Crnu Goru i rade na unaprjeđenju ekonomskih veza i saradnje sa privrednicima iz Crne Gore", zaključio je Valeri.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније