Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 09. 2013. 18:29 >> 18:29

PEJOVIĆ U PRAGU

Podrška Češke na putu ka EU

Crna Gora ostvaruje izuzetan napredak i može računati na punu podršku Češke u procesu pristupanja Evropskoj uniji, saopšteno je tokom sastanaka državnog sekretara za evropske integracije i glavnog pregovarača Aleksandra Pejovića s predstavnicima češke Vlade.

Kako je saopšteno iz Ministartsva vanjskih poslova i evropskih integracija, Pejović je sa češkim ministrom vanjskih poslova Janom Kohoutom, razgovarano o evropskoj perspektivi država regiona, napretku koji je Crna Gora ostvarila i budućim obavezama u susret članstvu u EU.

"Pejović je zahvalio na podršci koju Češka pruža Crnoj Gori u procesu pristupanja, kao i na otvorenom zalaganju za politiku proširenja Unije na države Zapadnog Balkana. Upoznao je Kohouta s aktuelnim trenutkom u procesu pristupanja i iznio očekivanje da će uskoro biti otvorena poglavlja 23. i 24. koja se odnose na vladavinu prava", kaže se u saopštenju.

Pejović je, kako se navodi, posebno ukazao na mogućnosti za saradnju i ekspertsku podršku Češke Crnoj Gori u narednom periodu.

"Kohout je pohvalio dinamiku i kvalitet sprovedenih reformi ocijenivši da Crna Gora ostvaruje izuzetan napredak čime potvrđuje unutrašnju zrelost i opravdava povjerenje EU i država članica", saopšteno je iz Vlade.

Kohout je rekao da vjeruje da će Crna Gora nastaviti da posvećeno i profesionalno radi na ostvarenju svojih prioriteta i savladavanju svih izazova na putu prema EU i da u tome može računati na punu podršku Češke.



"Na sastanku s državnim sekretarom za evropske poslove Vojtehom Belingom, sagovornici su istakli važnost uspostavljanja intenzivne komunikacije i saradnje u cilju razmjene znanja i prenosa češkog iskustva iz pristupnog perioda i razmotrili mogućnost pružanja ekspertske podrške u više oblasti", navodi se u saopštenju.

Na sastanku s prvim zamjenikom ministra vanjskih poslova Jiržijem Šnajderom, kao i zamjenikom ministra unutrašnjih poslova Ljubomirom Metnarevim predstavljen je dosadašnji napredak Crne Gore u pregovorima, predstojeće obaveze u otvaranju 23. i 24. poglavlja i očekivanja o otvaranju novih poglavlja u pregovaračkom procesu.

"Češka strana je ukazala da su akcioni planovi za poglavlja vladavine prava urađeni veoma kvalitetno i da predstavljaju odličnu osnovu za njihovo otvaranje", navodi se u saopštenju.

Tokom posjete Pragu, Pejović je imao sastanak s pomoćnicom ministra finansija Evom Endereovom s kojom je razgovarao o finansijskom aspektu procesa pristupanja, institucionalnoj strukturi, odnosno sistemu upravljanja fondovima EU, stepenu iskorištenosti sredstava i realizaciji važnih infrastrukturnih projekata tokom pristupnog perioda.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније