Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Anadolija ]

23. 07. 2019. 12:56 >> 20:14
16

U PODGORICI

Potpisana Deklaracija o završetku integracije u NATO

Komandant NATO savezničke Komande za transformaciju general Andre Lanata i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Dragutin Dakić potpisali su danas u Podgorici Deklaraciju o završetku procesa integracije Crne Gore u NATO.

Dvije godine nakon što je postala 29. članica NATO-a, Crna Gora je uspješno završila proces integracije u Alijansu, prenosi Agencija Anadolija.

Zvanični predstavnici NATO-a čestitali su danas Crnoj Gori na ostvarenom uspjehu u proteklom periodu i ponovili da su vrata NATO-a otvorena za nove članice. S druge strane, iz crnogorske vojske je poručeno da je prethodni period iskorišten za dodatno opremanje i modernizaciju vojske.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutin Dakić kazao je da je članstvom u NATO ostvaren jedan od dva ključna prioriteta Crne Gore u vanjskoj politici.

"Značajno smo modernizovali odbrambeni sektor i to nas je preporučilo da prije dvije godine postanemo 29. članica NATO-a. Crna Gora je ispunila sve obaveze i ciljeve koji su bili postavljeni. Među prvim obavezama koje smo realizovali bilo je regulisanje zakonske regulative, naš parlament je usvojio značajan broj NATO sporazuma. U toku je reforma vojske, opremanje i modernizacija kao i naš doprinos kolektivnoj bezbjednosti", kazao je Dakić.

Komandant NATO savezničke Komande za transformaciju, general Andre Lanata čestitao je Crnoj Gori na uspjehu. Podvukao je da je uspjeh koji je Crna Gora ostvarila za prethodne dvije godine uspjeh i za Alijansu.

"Uradili ste sjajan posao tokom pripreme vaše države za članstvo, ali i tokom faze pristupanja i faze integracije. Putem pristupanja Crne Gore i putem finalizovanja integracije, NATO je pokazao koliko je privlačan kao zajednica koja je voljna da brani zajedničke vrijednosti i principe. NATO proširenje pokazalo se kao efikasan mehanizam za očuvanje stabilnosti i bezbjednosti. Zahvalni smo Crnoj Gori koja pruža doprinos u očuvanju bezbjednosti i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi. Vjerujemo da će vaše članstvo u NATO ohrabriti druge države da krenu NATO stazom", kazao je Lanata.

Potpisivanju Deklaracije u Vili Gorica prisustvovali su premijer Crne Gore Duško Marković, potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, ministri vanjskih poslova, odbrane, unutrašnjih poslova, finansija, javne uprave, kao i čelni ljudi Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније