Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

23. 07. 2019. 11:08 >> 12:34
6

ZAKON O ODBRANI

Suverenitet (ni)je ugrožen

Skupština Crne Gore raspravljala je o predlogu izmjena Zakona o odbrani, kojim je predviđeno da nalog za akciju avionima partnerskih država, koje štite crnogorski vazdušni prostor izdaje predsjednik države. Iz DPS-a poručuju da Članstvo u NATO-u nije gubljene dijela ili kompletnog suvereniteta, dok opozicija tvrdi suprotno.

Novina je da se građani u sklopu vojne obaveze mogu angažovati i u miru, u slučaju nepogoda, kao što su požari, poplave...

Precizirane su nadležnosti između Savjeta za odbranu parlamenta i Vlade, pogotovo u slučaju eventualne potrebe, odlu aktiviranja člana Pet na teritoriji Crne Gore.

“Na predlog Savjeta za odbranu Skupština Crne Gore donosi odluku o pozivu i aktiviranju oružanih snaga zemalja članica NATO-a na teritoriji Crne Gore”, predloženo je izmjenama zakona.

“Za razliku od važećeg zakona tajno prikupljanje podataka, primjenom posebnih sredstava i metoda može se vršiti ne samo prema zaposlenim u Ministarstvu odbrane, već i prema sa njima povezanim građanima”, kazao je u Skupštini Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Slobodan Filipović.

Upravo je ta odredba najviše zasmetala poslanicima opozicije. Predrag Bulatović iz DF-a poručio je da su poslanici iz tog saveza veoma zabrinuti za poziciju Crne Gore.

“Ovim zakonom se do detalja uvodi gubljene suverenosti Crne Gore nad njenom teritorijom”, kazao je Bulatović. Navodi da se izmjenama zakon omogućava i saučesništvo građana u nekim, kako kaže “špijunskim aktivnostim”.

“Pod okriljem NATO-a se sužavaju ljudska prava i službe”, kazao je Bulatović.

Poslanik DF-a Nebojša Medovjević naveo je da trendovi nijesu dobri. "Vučete ovu zemlju ka militarizaciji, ka vojnoj hunti", poručio je Medojević. 

Poslanik DPS-a Branko Čavor kazao je da se izmjenama zakona ne ugrožava suverenite, već sasavim suprotno. Kada je riječ o obavještajnim službama, uvodi se direktorat.

“To su poslovi koji nigdje nijesu nepoznati i to je prirodno da se definiše ovim zakonom”, poručio je Čavor i dodao da će DPS podržati izmene zakona.

Članstvo u NATO nije gubljene dijela ili kompletnog suvereniteta, poručio je poslanik DPS-a Andrija Nikolić.

“Nema prenosa suvereniteta, o svemu se pita Skupština Crne Gore i građani Crne Gore”, poručio je Nikolić.

SDP je na izmjene zakona podnio tri amandaman, podsjetio je poslanik SDP-a Ranko Krivokapić.

“Potrebno je obezbijediti državu Crnu Goru prije svega, ona je trajna. Alijanse dolaze i prolaze”, kazao je Krivokapić i dodao da njihovi amandamni idu u tom pravcu da se daju rokovi za svaku operaciju u kojoj učestvuje Crna Gora.

"Crna Gora nema pravo na strateške greške", poručio je Krivokapić.

Poslanik DF-a Miodrag Lekić predložio da se izmjene zakona povuku i da se izradi novi koji će biti, kako je kazao, koherentniji i egzistentniji.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније