Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

21. 07. 2019. 07:27   >>  07:27 1

POLJSKI DIPLOMATA

Brisel ne gubi interesovanje za Z. Balkan

Odluka Evropskog savjeta da odloži početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom suštinski ništa ne mijenja kada je riječ o Crnoj Gori, smatra poljski diplomata Jan Truščinski, koji je vodio pregovore te zemlje tokom njenog pristupanja Evropskoj uniji.

Truščinski je bio i generalni direktor Direktorata za obrazovanje i kulturu u okviru Evropske komisije.

“Sjeverna Makedonija i Albanija učinile su svoj dio, došlo je vrijeme da zemlje članice EU pristanu na otvaranje pregovora o pridruživanju. Nadam se da će Evropski savjet tu odluku donijeti u oktobru ove godine. U međuvremenu, za Crnu Goru se ništa suštinski ne mijenja. Predstoji vam još puno posla, zemlja mora ostati usredsređena na ispunjavanje uslova koji omogućavaju da se, jedan po jedan, zatvore sva preostala pregovaračka poglavlja”, navodi Truščinski u intervjuu za Pobjedu.

Smatra i da će EU, kakav god bude bio uticaj zemalja poput SAD, Rusije, Kine i Turske, ostati strateški više uključena na Zapadnom Balkanu.

“Četiri petine od ukupne trgovine šest zemalja Zapadnog Balkana se završava sa nama. Učestvujemo sa gotovo tri četvrtine ukupnih direktnih stranih investicija u vašim zemljama. Međuljudski odnosi su nam na porodičnom nivou, imamo kulturne veze i sve to čvrsto ostaje između vas i nas. Ove osnove su važne i one se ne mijenjaju. Naravno, postoji i određeni osjećaj umora zbog sporosti procesa transformacije i reformi. Dakle, priznajem da postoje frustracije, ali ne i gubitak interesa”, ističe poljski diplomata.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније