Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

20. 07. 2019. 10:58 >> 10:58
60

DARMANOVIĆ ZA VOA

SPC se plaši gubitka monopola

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori plaši se gubitka nekih monopola u nekim stvarima, i nikakvog bezakonja i otimanja imovine neće bit, što garantuju odredbe predloženog zakona o slobodi vjeroispovijesti, ocijenio je šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović.

On je podsjetio da je zakon naišao na prihvatanje svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori, osim Srpske pravoslavne crkve, koja naročito potencira pitanje imovine.

"Međutim, nacrt toga zakona naišao je na pozitivno mišljenje Venecijanske komisije uz određenje prijedloge. Moram da kažem, jer sam i sam član tog tijela, da Venecijanska komisija nikada ne bi prihvatila zakonski tekst koji bi bio u suprotnosti sa evropskim standardima. Ili pak koji bi mogao biti oboren pred Evropskim sudom za ljudska prava. Ozbiljni ljudi su se time bavili. I mislim da nema opasnosti koje potencira Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori. Mislim da je nešto drugo posrijedi – da se SPC plaši gubitka nekih monopola u nekim stvarima. Nikakvog bezakonja i otimanja imovine neće biti i to garantuju odredbe zakona", rekao je Darmanović za Glas Amerike.

On smatra da se radi o tome da će država odrediti koja će kulturna dobra Crne Gore doći pod državnu imovinu.

"Ali će korišćenje ostati isto. Postoji interesantan dokument o hramu Svetog Save u Beogradu. Korisnik je Srpska pravoslavna crkva a vlasnik država. U Crnoj Gori se ništa drugačije neće desiti sem takvog modela koji je uobičajen", rekao je ministar vanjskih poslova.

Na pitanje kako utiče na odnose Srbije i Crne Gore i kako će uticati, Darmanović je rekao: "Na naše odnose neće posebno uticati – sem ukoliko ne bude dodatnih problema između SPC i crnogorske države".

Govoreći o tome da li se ovo pitanje politizuje, Darmanović je odgovorio da je SPC "prije svega politički činilac u Crnoj Gori pa onda vjerski".

"Ali mislim da i crkveni velikodostojnici shvataju da neće biti onoga o čemu oni govore. Da je to prilično isforsirano. Da će se dijalog vratiti u neke racionalnije okvire", rekao je Darmanović.

Osvrnuo se i na istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava, koje pokazuje da je opala podrška građana članstvu u EU, ali i nizak nivo povjerenja u Skupštinu, Vladu i predsjednika države, dok visoko povjerenje imaju Vojska i Srpska pravoslavna crkva.

"Istraživanja javnog mnjenja se vrše često. I ti usponi i padovi su tipični. Zavisi od perioda u kom se istraživanja vrše. Pitanje je kakvi će se trendovi zadržati. Padova i uspona je za sve institucije uvijek bilo. Istina vojska i SPC su uvijek držali visok nivo povjerenja u narodu. Ovdje je mnogo važnije to, što ste vi nazvali, opadanje povjerenja u Evropsku uniju… Ali i ono može biti konjukturno – vrlo brzo se može vratiti. Možda je neuspjeh u politici proširenja u 2019. godini, zatim neki stavovi koji se mogu čuti od najviših predstavnika Evropske unije (čelnika država EU o tome da će proširenje biti odloženo do reforme Unije) otvaraju pitanje ne samo među političarima, nego i građanima na Zapadnom Balkanu o čemu se tu zapravo radi", rekao je Darmanović.

 

Пратите нас на

Коментари60

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније