Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

20. 07. 2019. 07:57 >> 07:56
25

PEROVIĆ

Pismo Vartolomeja pisano u filijali SPC u CG

U opsesijama srpskih nacionalista Crna Gora ima posebno mjesto. Ono je jedinstveno i neponovljivo. Nije mu moguće naći analogon nigdje u svijetu. Srpskim nacionalistima stvara košmarnu mučninu činjenica da su se Crnogorci napokon počeli oslobađati kompleksa inferiornosti, kaže u intervjuu Vikend novinama prof. dr Milenko A. Perović.

Oslobađanje se, kako je rekao, najprije desilo u političkom činu referendumske pobjede suverenizma, zatim u duhovnom smislu donošenjem norme crnogorskog jezika, a "bijelo usijanje" dobija u činu započinjanja vjerskog samooslobođenja Crnogoraca kojemu danas prisustvujemo.

Govoreći o položaju crnogorske zajednice u Srbiji, Perović je rekao da su političke turbulencije u posljednjih trideset godina pokazale "do koje je mjere crnogorska dijaspora u Srbiji neotporna u očuvanju svoga nacionalnog i kulturnog identiteta".

"Bez oslonca na matičnu državu Crnu Goru, koja je i sama dugo glavinjala kroz prostor i vrijeme, crnogorska dijaspora je bila osuđena na asimilaciju u srpski nacionalni korpus. Dijelom se ona odvijala dobrovoljno, dijelom pod najrazličitijim pritiscima. Kad je počela postajati svjesnom da u Srbiji ne žive samo tzv. terazijski Crnogorci, nego da ih je mnogo više koji ostaju utemeljeni u svom crnogorskom nacionalnom identitetu, država Crna Gora je, preko svojih oficijelnih i poluoficijelnih predstavnika, načinila mnoštvo pogrešnih poteza prema crnogorskoj dijaspori u Srbiji", rekao je Perović.

Umjesto da, kako je rekao, pomognu ovoj dijaspori da se organizacijski konsoliduje, "državni službenici Crne Gore stalno su dolazili s potpuno pogrešnom percepcijom šta se u njoj dešava i šta treba činiti".

"Konačni rezultat takvoga destruktivnog rada pokazuje se u činjenici da Crnogorski nacionalni savjet u Srbiji ne predstavlja crnogorsku dijasporu", kazao je on.

Crnogorski nacionalni savjet u Srbiji, kako je rekao, "predstavlja i sprovodi interese srpskih državnih i paradržavnih struktura, kako protiv Crnogoraca u Srbiji, tako i protiv vitalnih interesa Crne Gore".

"Više je primjera koji pokazuju kako se taj zlosrećni 'nacionalni savjet' stavlja u službu specijalnog rata protiv suverene Crne Gore. Došlo se dotle da autentični interes Crnogoraca zastupa svega nekoliko prilično marginalizovanih crnogorskih udruženja", rekao je Perović.

Komentarišuči pismo Vaseljenskog patrijarha predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, Perović je rekao da je ono očito pisano u crnogorskoj filijali Srpske pravoslavne crkve.

"Nije teško dokučiti ko mu je pisac, a ko redaktor. Što je Vartolomej dopustio da u njegovo ime jedna 'zainteresovana strana' piše baš takvo pismo? U javnosti je o patrijarhovoj stvarnoj namjeri iznijeto dosta uvjerljivih i neuvjerljivih pretpostavki. Ako bi se zaključivalo iz analogije prema rješavanju ukrajinskog pravoslavnog pitanja, reklo bi se da Vartolomej 'tvrdi paza'. U Ukrajini je pokušao, naplaćujući davanje tomosa, staviti pod svoju kontrolu Pravoslavnu crkvu Ukrajine. Ne misli li isto s apostrofiranjem 'Crnogorske crkve'", rekao je on.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније