Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

20. 07. 2019. 07:10 >> 07:10
1

RAONIĆ SMATRA

Daleko od finalne faze izbornih zakon

Izmjene i dopune zakona, koje se rade u radnim grupama Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, daleko su od finalne faze. Jedino su spremne radne verzije medijskih zakona, koje je pripremala Vlada i za koje se očekuju mišljenje međunarodnih organizacija i javne rasprave, rekao je Boris Raonić, izvršni direktor Građanske alijanse i pridruženi član Odbora.

Raonić je rekao da je "nesmotrena izjava predsjednika Skupštine Ivana Brajovića da je Privremeni odbor pripremio najveći dio izmjena i dopuna, doveo do intenziviranja rada u podgrupama". 

Kako do dijaloga?

"Ali situacija je daleko od finalne faze. Zakoni, pogotovo oni za koje je potrebna dvotrećinska većina, sve i da jesu spremni, ništa ne bi značilo, jer je potrebno političko usaglašavanje, prije normiranja", rekao je Raonić za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, ono što jeste urađeno je analiza uporedne prakse, formiranje stručnog tima za podršku i njihovo d odatno obrazovanje i uspostavljen sistem koordinacije. 

"Sada je ključno kako doći do dijaloga koji bi trebalo da dovede do finalnog dogovora koji bi rezultirao izbornim procesom kojeg niko neće osporavati", dodao je Raonić. 

Pridruženi član u Odboru iz akademske zajednice, prof. dr Đorđije Blažić, kazao je da bi izmjene krovnog izbornog zakona – o izboru odbornika i poslanika, mogle biti završene do kraja jula.

On je optimista da bi i drugi prijedlozi mogli biti završeni do kraja ovoga mjeseca. 

"Najsloženiji posao je prve radne grupe koja se bavi zakonom o izboru odbornika i poslanika, i tu sam kao njen pridruženi član najupućeniji. Pogotovo posljednja dva-tri mjeseca gotovo svakodnevno smo radili na tom zakonu i očekujem da do kraja jula imamo nacrt izmjena tog zakona", rekao je Blažić. 

Različita mišljenja

On kaže da ima različitih mišljenja o pojedinim pitanjima.

"Saglasni smo u pojedinim pitanjima, a o nekima, opet, nemamo isti stav, pa se predlažu i alternativna rješenja", kazao je Blažić.

Prema njegovim riječima, i ostale radne grupe su u posljednje vrijeme intenzivirale rad.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније