Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Anadolija ]

18. 07. 2019. 12:25   >>  19. 07. 2019. 06:34 42

CEDEM

Đukanović najpopularniji, za DPS 34%, DF 15,6%

Povjerenje građana Crne Gore u Evropsku uniju niže je u odnosu na kraj prošle godine za više od pet procenata, dok je veći broj građana koji nijesu zadovoljni radom Vlade u odnosu na one koji su zadovoljni, pokazuje najnovije istraživanje Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Istraživanje, koje je sprovedeno u periodu od 1. do 13. jula, na uzorku od 1.002 ispitanika pokazalo je i pad povjerenja građana u političke partije DPS i Demokrate, dok, s druge strane, raste povjerenje u DF i SD, prenosi agencija Anadolija

Milena Bešić, izvršna direktorica CEDEM-a, kazala je da je istraživanje pokazuje da 30 odsto smatra da Crna Gora ide pravim putem, 44,8 odsto smatra da ide pogrešnim putem, dok 25 odsto nema jasan stav.

"Smanjuje se broj građana koji smatraju da Crna Gora ide pravim putem, a povećava se broj onih koji smatraju da Crna Gora ide pogrešnim putem", kazala je Bešić.

Ona napominje i da je veći broj građana koji nijesu zadovoljni radom Vlade u odnosu na one koji su zadovoljni.

"U odnosu na kraj prošle godine, dodatno je smanjen broj građana koji su zadovoljni radom Vlade", kazala je Bešić.

Kada je u pitanju povjerenje u institucije, najveću podršku ima sistem obrazovanja 52 odsto, slijede Srpska pravoslavna crkva 47,8 odsto i zdravstveni sistem 44,7 odsto. Najmanje poverenja ispitanici imaju u Crnogorsku pravoslavnu crkvu, 16,4 odsto.

Istraživanje je obuhvatilo povjerenje u političare i političke stranke. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na prvom je mjestu sa prosječnom ocjenom 2,44, na skali od 1 do 5. Slijede lider Demokrata Aleksa Bečić, premijer Duško Marković i ministar prosvjete Damir Šehović.

DPS i Demokrate u padu

Kada je u pitanju povjerenje u partije, DPS podržava 34 odsto, DF 15,6 odsto, Demokrate 14,6 odsto, SNP 6,6 odsto, SD 5,3 odsto, BS 4,3, Demos 3,7, SDP 3,1 odsto. U odnosu na posljednje istraživanje iz decembra 2018. bilježi se pad DPS-a i Demokrata, dok, s druge strane, primjetan je rast DF-a i SD-a.

Kada je u pitanju povjerenje u EU, 58 odsto ispitanika smatra da Crna Gora treba da bude u EU, što je pad povjerenja u odnosu na decembar 2018. godine, kada je za ulazak u EU bilo 63,3 odsto.

Istraživanje je obuhvatilo i aktuelno pitanje oko crkve u Crnoj Gori.

Da treba da postoji samo SPC smatra 46,6, odsto, dok 4,9 odsto vjeruje da treba da postoji samo CPC. Ukupno 22,4 odsto ispitanih smatra da treba da postoje obije crkve, dok 20,7 odsto nema stav po ovom pitanju.

Пратите нас на

Коментари42

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније