Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

16. 07. 2019. 19:59 >> 20:07
4

RAONIĆ

Vlast da ponudi rješenje, opozicija da se uozbilji

Dijalog je jedini način za prevazilaženje aktuelne političke krize u Crnoj Gori, a odgovornost i na vlasti i na opoziciji, kaže Boris Raonić iz Građanske alijanse.

"Vlast mora da ponudi konkretno, usaglašeno rješenje, a opozicija da se uozbilji i saopšti da li želi da učestvuje u dijalogu", kaže Raonić.

Ukoliko želi da bude po strani, nema prostora za osporavanje rezultata budućih izbora, poručuje Raonić, uz uvjerenje da će se u prevazilaženje krize u Crnoj Gori uključiti i SAD i EU.

“Moje mišljenje je da prvenstveno sa strane moći, vladajuće strukture, izađe konkretna ponuda - model rešavanja ove krize, ali ne jednostrana već usaglašena od strane premijera i predsjednika, da se ne bi desilo ono što se desilo prošli put - da predsjednik ispravlja premijera. Sa druge strane i opozicija mora biti vrlo precizna - da li želi da razgovara kako da se rešava ovaj problem, ili želi da bude po strani”, kaže Raonić, za TVCG.

Ukoliko želi da bude po strani, Raonić ne vidi prostor da opozicija osporava rezultate budućih izbora.

“Nije fer prema građanima i prema ukupnom procesu i ozbiljnosti problema, ponašati se na taj način i reći - ja ne želim da razgovaram, ne želim da postavljam bilo kakve uslove, ne želim da iznosim bilo kakav stav. A onda sa druge strane dijelimo mjesta na poslaničkoj listi i pravimo određene koalicione ugovore”, ističe Raonić.

No radikalne pozicije su oubičajene u ovakvim pregovorima, jer tako svi jačaju pregovaračke pozicije, kaže Raonić. Ističe, međutim, da je manje bitno na koji način će se vršiti kontrola izbornog procesa.

“Da li će se zvati tehnička vlada, Vlada izbornog povjerenja ili bilo šta drugo, bitno je da sam izborni proces ne bude osporen sa bilo koje strane - niti političkih subjekata niti parapolitičkih subjekata, niti onih koji vrše kontrolnu funkciju, a to se prvenstveno odnosi na organizacije civilnog društva i međunarodne organizacije koje kontrolišu izbornih proces”, ističe Raonić.

Raonić vjeruje da će i SAD i EU zauzeti proaktivnu ulogu i dodatno osnažiti potrebu za dijalogom, te kao što su pomogli rješavanje problema u Makedoniji i Albaniji, doprinijeti prevazilaženje aktuelne situacije i u Crnoj Gori.

Tanja Perović, TVCG

  

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније