Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

16. 07. 2019. 18:51   >>  18:49

DEMOKRATSKA SRPSKA STRANKA

"Očekujemo reakciju sudija Vrhovnog suda"

Demokratska srpska stranka (DSS) saopštila je da očekuju najhitniju individualnu ili kolektivnu reakciju od sudija Vrhovnog suda Crne Gore u vezi javno saopštenog stava da sudovi više ne mogu da osporavaju odluke Skupštine o izboru ili razrješenju funkcionera, bez obzira da li su odluke zakonite ili ne.

"Očekujemo reakciju, jer osjećamo da je takav stav, navodno Vrhovnog suda, ustvari samo stav Vesne Medeniice, koji je u suštini lični čin zahvalnosti režimu - za njeno neustavno i nezakonito, treće po redu, ustoličenje na mjesto šefice Vrhovnog suda", saopšteno je iz DSS-a.

"Uračunljivo, Vas pozivamo gospodo sudije, da skinete ljagu sa stava, navodno Vrhovnog Vašeg (a u krajnjem i našeg) suda, kojim se javni funkcioneri tretiraju kao bijeli medvjedi, a kojim se u svom fundamentu najviša sudska instanca stavlja na strani bezakonja i anarhije?! Jer, gdje to ima da stavovi Vrhovnog suda derogiraju zakone? Gdje to ima da se grešni pojedinci, pa makar to bili i javni funcioneri, aboliraju od nezakonitosti? Gdje to ima i koja je to pravna država koja može da stane iza ovakvog stava, ili smjernice, kako god ga zvali? Gdje to ima, da se, kada se otvaraju poglavlja koja se tiču vladavine prava, donose stavovi koji imaju jaču pravnu snagu od zakona i od odluka pravosudnih institucija, koje su jedino pozvane da štite zakonitost, a samim tim i pravnu sigurnost nas građana, bez obzira kojoj kasti pripadali", poručuju iz DSS-a.

Iz te partije su kazali da je nezavisno, depolitizovano i efikasno pravosuđe preduslov svih uslova da jedna zemlja može imati potpunu vladavinu prava.

"Po pitanju temeljnih prava, očekuje se da zemlja kandidat za članstvo u EU pokaže sposobnost garantovanja svih temeljnih prava, kao i da bude spremna da pruži zaštitu u slučaju njihovog kršenja. Svaki napredak djeluje na jačanje pravne sigurnosti i povjerenja građana u pravosudni sistem, kao i na podizanje svijesti svih građana o poštovanju i ostvarivanju temeljnih prava. A, da li navodni stav Vrhovnog suda korespondira sa javno proklamovanim zahtjevima?", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније