Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

15. 07. 2019. 19:55   >>  20:05 1

VUJOVIĆ

Vlast i opozicija što prije da sjednu za isti sto

Zakonska rješenja za unapređivanje izbornog zakonodavstva biće kvalitetna osnova za nastavak dijaloga vlasti i opozicije u okviru Odbora nadležnog za to pitanje, kazao je član radne grupe iz Socijaldemokrata Boris Mugoša.

Uprkos bojkotu opozicije, Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva radio je efikasno. To je saopšteno u više navrata iz vladajuće većine, koja će, tvrde, do kraja jula imati spremna sva rješenja za izborne zakone. Ipak ih neće predati u skupštinsku proceduru. U SD-u objašnjavaju i zašto.

“Siguran sam da će predložena zakonska rješenja biti više nego kvalitetna osnova za nastavak dijaloga s opozicijom u okviru Odbora”, kaže Mugoša.

Ima li opozicija želju da se upozna sa predloženim rješenjima, s obzirom na to da ne učestvuje u radu Odbora? U SDP-a kažu da su spremni da razgovaraju, ali pod jednim uslovom.

“Tehnička vlada je po nama adekvatan, poželjan model za implementaciju onoga što potencijalno budu dogovorena rješenja. Ništa nam neće pomoći dogovor oko zakonskih rješenja, ni njihovo usvajanje, ako nemamo garanciju da ta rješenja primjenimo u praksi”, poručuje Ivan Vujović, iz SDP-a.

Demokrate nijesu željeli da komentarišu postignuta rješenja dok ne budu objelodanjena.

“Naš stav je jasan - ili plan opozicije za prve poštene izbore u istoriji Crne Gore ili bojkot sve do stvaranja uslova za poštene izbore. Činjenica da su sami bez učešća opozicije, čija podrška za usvajanje zakonskih rješenja je naophodna, dovoljno govori o karakteru DPS-a”, naveo je portparol Demokrata Nikola Rovčanin.

To što sami rade, nije njihova odgovornost, poručuju iz vladajuće koalicije. Reforma je bila inicijativa opozicije, koja u radu ne učestvuje, a koju su, podsjećaju, konstantno pozivali da im se pridruži.

“Mi smo iz vladajuće većine preuzeli naš dio odgovornosti i pokazali da smo iskreni u namjeri da radimo na daljem unapređenju izbornog ambienta. Da li je to iskrena namjera i ostalih političkih subjekata ostavljam javnosti da prosudi”, poručio je Mugoša.

To što je do novih parlamentarnih izbora ostala nepuna godina, za analitičara Zlatka Vujovića je dodatna obaveza da vlast i opozciija što prije sjednu za isti sto.

“Opozicija treba da izvrši pritisak na DPS da se u što skorijem roku promjene dese. Ukoliko se ovo nastavi i opozicija ne uzme učešće vjerovatno će krivica, kada govorimo o stavovima međunarodne javnosti, biti na opoziciji. Tako da će opozicija biti dvostruki gubitnik, jer neće imati kvalitetne uslove za izbore i biće označena kao kočničar”, poručio je Vujović.

Poziv opoziciji da se vrati u radnu grupu u prethodnom periodu dolazo je više puta i sa najviših međunarodnih adresa. Ne radi se o "divnoj prilici", rekao je nedavno šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav, već o obavezi političkih subjekata.

Nataša Mitrović, TVCG

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније