Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

12. 07. 2019. 19:31   >>  23:08

ĐUKANOVIĆ PORUČIO

"Crkva da ujedini, a ne da razdvaja"

Najbolji put za prevazilaženje podjela među pravoslavnim vjernicima je formiranje pravoslavne crkve Crne Gore, koja će otvoriti vrata svim vjernicima, poručio predsjednik Milo Đukanović, u emisiji "Živa istina" na Javnom servisu.

Komentarišući pismo Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, Đukanović navodi da ga je dobio sedmicu nakon što ga je objavila Mitropolija crnogorsko - primorska i da ga sadržaj pisma upućuje na to da je pisano u Crnoj Gori.   

Predsjednik model za prevazilaženje podjela vidi u formiranju Pravoslavne crkve Crne Gore, koja će otvoriti vrata za sve vjerujuće ljude pravoslavne vjeroispovjesti, a koja će doprinijeti daljoj društvenoj koheziji Crne Gore.

"Želim da pomognem da izađemo iz ovog stanja dubokog raskola unutar pravoslavnog bića Crne Gore i iz tog projekta ni najmanje ne isključujem Mitropoliju crnogorsku - primorsku i njihovo svještenstvo i vrata su im širom otvorena da budu dio ovog rješenja, a ne da tradicionalno ostanu dio problema", rekao je Đukanović.

Neupitno je da je postojala autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, koju je osnovao tadašnji gospodar Crne Gore Ivan Crnojević, kazao je Đukanović i napominje da brojni istorijski dokumenti svjedoče o autokefalnosti CPC.

"Autokefalna pravoslavna crkva u Crnoj Gori ima svoju istoriju i tradiciju i zaista je neupitno pravo aktuelne Crne Gore da, baveći se identitetskim pitanjima i temeljeći svoju duhovnost, krene u operaciju obnove Crnogorske pravoslavne crkve", rekao je Đukanović.

Govoreći o protivljenju obnovi CPC, Đukanović je kazao da su postojali i veliki otpori obnovi crnogorske državnosti.

"Nijesmo ni državu obnovili za godinu dana, nećemo ni autokefalnu CPC. Potrebno je napraviti dobru strategiju i ja nemam dilemu kakav će biti ishod ove borbe. Dakle, Crna Gora će bez sumnje imati autokefalnu crkvu", rekao je Đukanović.

Važan faktor podijeljenosti pravoslavnog stanovništva u Crnoj Gori je, kako kaže, Srpska pravoslavna crkva.

"SPC se ne bavi pastirskim poslom u Crnoj Gori, već pokušava da od vjernika stvori poklonike nacionalnih interesa države Srbije i to vrlo često radi na neprimjeren način, brutalnim rušenjem pravnog sistema države Crne Gore i mješanjem u ono što su strateška opredjeljenja državne politike Crne Gore", rekao je Đukanović.

"Epilog ne vidim u formiranju nacionalne crkve u kojoj će sada Crnogorci protjerivati Srbe", navodi Đukanović i podsjeća na brojne manipulacije oko crkvenog pitanja. Navodi i da nema govora o ataku na Srpsku pravoslavnu crkvu i srpske interese.

Ističe da je država u slučajevima crkve na Rumiji i krstionice na Miholjskoj Prevlaci pokazala višak tolerancije, ali i da ubuduće neće biti tako. Pravni sistem će se, kako navodi, morati poštovati.

"Svako mora razumjeti da će biti lojalan građanin državi u kojoj živi i radi, ili će biti prestupnik. Prestupnici mogu biti i u odijelima, i u mantijama i završiće u zatvorskim uniformama, jer to je sudbina prestupnika", poručio je Đukanović  u "Živoj istini".

Svaki nezakoniti postupak biće, prije ili kasnije, predmet istrage ozbiljne pravne države, navodi Đukanović.

Predsjednik Crne Gore odbacio je optužbe da vlast, potenciranjem obnove autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve, provocira podjele kako bi duže vladala.

"Nije riječ o tome, riječ je da oni koji su protivnici crnogorske države i crnogorskog nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta prepoznaju da se, otvaranjem tih pitanja, sužava prostor za njihove manipulacije koje traju kroz čitavu istoriju i zato pokušavaju da podizanjem galame usmjere oštricu kritike javnosti prema onima, a kojima i sam pripadam, koji povlače odgovorne emancipatorske poteze koji će pomoći savremenoj Crnoj Gori da utvrdi svijest o vlastitom identitetu i da na taj način u punoj mjeri iskoristi kapacitete obnovljene nezavisnosti u interesu kvaliteta života ljudi koji žive na ovom prostoru", ocijenio je Đukanović.

Predsjednik je, govoreći o putu ka EU, kazao da će u najvažnijim evropskim adresama predstaviti dostignuća Crne Gore u sedmogodišnjim pregovorima. Ponovio je da članstvo u Evropskoj uniji i evropski kvalitet života ostaje najvažniji cilj.

Takođe, Evropa mora osjetiti odgovornost za svaki svoj kutak, pa i za Balkan, poručio je Đukanović.

Govoreći o mogućnosti za formiranje prelazne vlade uoči izbora 2020, lider DPS-a je podsjetio da opozicija nije htjela da prizna rezultat izbora u oktobru 2016, iako im je prethodila prelazna vlada, dok su i sporazumom bili obavezni da to urade.

"Sam zahtjev za ponavljanje iskustva prelazne vlade zaista ništa ne znači i ne motiviše ni na kakvu akciju ne samo mene, nego ni bilo koga drugog u vladajućoj koaliciji", kazao je Đukanović.

Lider DPS-a je ponovio da su iz u toj partiji spremni na dijalog sa opozicijom o tome "kako oni vide rješenja nekih problema za koje smatraju da su po njih limitirajući".

Govoreći o Danu državnosti, Đukanović je kazao da nema ništa drugo u bogatoj istoriji Crne Gore do dva Trinaesta jula, bilo bi razloga za ponos. To su datumi kojima je popločan temelj evropske Crne Gore, poručio je Đukanović.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније