Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

12. 07. 2019. 07:10 >> 07:10
5

KOTOR

Predsjednik opštine danas, budžet naredne sedmice

Nova skupštinska većina u kotorskom parlamentu, koju čini 17 odbornika (DPS, SD, LP, HGI i odbornica Bruna Lončarević) trebalo bi danas, na sjednici koju je zakazao predsjednik SO Jovo Suđić, da izabere predsjednika opštine Kotor. Kandidat za tu funkciju je odbornik i poslanik DPS-a Željko Aprcović.

Juče je, kako piše Pobjeda, tim povodom, održan i kolegijun predsjednika Skupštine u čijem radu nijesu učestvovali predsjednici odborničkih klubova bivše koalicije na vlasti.

Podsjetimo, 17 odbornika nove skupštinske većine 8. jula po drugi put su smijenili Vladimira Jokića sa funkcije predsjednika opštine Kotor. Prethodno su 27. juna smijenili predsjednicu SO Dragicu Perović, a potom 4. jula izabrali Jova Suđića na tu funkciju.

"Bužet opštine i Plan Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora donijećemo već naredne sedmice, kako bi svi oni koji se servisiraju iz budžeta blagovremeno dobili sredstva za normalno funkcionisanje", kaže za Pobjedu kandidat za predsjednika opštine Željko Aprcović.

"Sve što je nova skupštinska većina uradila u prethodnom periodu plod je dogovora koalicionih partnera i Brunom Lončarević. Naprijed možemo samo kao ekipa, da bismo iskoristili ovu godinu do redovnih izbora 2020. da popravimo stanje u Kotoru i da vratimo život u naš grad", istakao je Aprcović.

O najavi nove tužbe Upravnom sudu bivšeg predsjednika opštine, koji ga je prethodno vratio na funkciju, Aprcović kaže da je sve urađeno u skladu sa zakonom i poslovnikom parlamenta.

"I 24. aprila prilikom Jokićeve smjene procedura nije bila prekršena. Tada je osamnaest odbornika, od 33 koliko ima kotorska skupština, glasalo za njegovu smjenu. Predsjednik opštine se ne bira putem javnog konkursa. To je politički izražena volja predstavnika građana u lokalnom parlamentu", rekao je Aprcović.

Prema njegovim riječima, procedura u postupku koji je okončan nije prekršena.

"Oni su tražili modalitete da se opstrukcijom zadrže što duže na vlasti. DPS kao najjači politički subjekt prihvatio je inicijativu SDP-a koja je do 25. marta vršila koalicionu vlast sa Jokićem. On je 14. i 24. aprila organizovao proteste podrške da ostane na vlasti. U isto vrijeme na protestima pokreta "Odupri se" na ulici tražili su smjenu vlasti, a gdje su oni bili na vlasti uz pomoć ulice pokušali su da se održe", ističe kandidat za predsjednika kotorske opštine.

Aprcović naglašava da je bivši predsjednik kotorske opštine bio svjestan da od 29. juna prošle godine nema većinu u parlamentu.

"Ako je već smatrao da se na drugi način ne može riješiti politička kriza, trebalo je tada da inicira skraćenje mandata skupštini, a ne da neutemeljenom pravnom akrobatikom proba da se što više održi na vlasti i Kotor gurne u duboku krizu", smatra Aprcović.

DPS i koalicija koja će ubuduće vršiti vlast u Kotoru, ističe Aprcović, ima pune ruke posla da sanira štetu koju je napravila bivša vlast.

Završetak socijalne zgrade je jedan od prioriteta, kaže on i podsjeća da je na ovoj zgradi u trenutku kada je Jokićeva koalicija preuzela vlast bilo završeno 95 posto posla, ali dvije i po godine nije ništa učinjeno da stanovi budu podijeljeni socijalno najugroženijim kategorijama.

"Naći ćemo prostor za deponovanje šuta sa prostora hotela "Fjord". Pioritet je privođenje pravoj namjeni prostora koji se nalazi uz sjeverna vrata Starog grada. Završićemo otvoreni bazen sa Direkcijom javnih radova i inicirati razgovore da okončamo radove na sportskoj hali. Rješavaćemo saobraćajnu gužvu izgradnjom pothodnika", zaključio je Aprcović.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније