Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

09. 07. 2019. 10:19   >>  10. 07. 2019. 06:10 32

ĐUKANOVIĆ U SARAJEVU

Zabrinjava usporavanje politike proširenja

Mi u Crnoj Gori čvrsto vjerujemo da je evropska perspektiva jedini garant da region Jugoistočne Evrope zaista pretvorimo u zonu mira, sigurnosti, bezbjednosti i razvoja, što je i temeljni cilj Procesa saradnje. Zato nas zabrinjava usporavanje i zamagljivanje politike proširenja, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

U svom govoru na plenarnoj sesiji šefova delegacija SEECP-a, koja se održala u Sarajevu, Đukanović je istakao koliko je za nas važno imati EU kao partnera koji podstiče reformske procese i daje jasnu i nepromjenjivu perspektivu, koliko je vrijeme dragocjeno i koliko je nužno koristiti ga odgovorno i racionalno.

"Kako zbog Balkana koji je već propustio puno svojih istorijskih prilika, tako i zbog Evrope koja rizikuje da propusti sadašnju priliku i potvrdi i unaprijedi svoju konkurentnost i prestižnost u aktuelnom globalnom prestrojavanju", kazao je predsjednik  na sastanku država učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Sarajevu.

On je dodao da nema važnijeg preduslova za ekonomski i društveni razvoj zemalja Zapadnog Balkana od jasne upućenosti Regiona na EU.

"I ovom prilikom naglašavam dva ključna aspekta – sveobuhvatno infrastrukturno povezivanje, transportno, energetsko i digitalno. I naravno obrazovanje. Teško je govoriti o razvoju, mobilnosti radne snage i slobodnom protoku roba i kapitala u fizički slabo povezanom regionu i u uslovima deficita znanja", kazao je Đukanović .

Predsjednik je podsjetio na istraživanje koje je sproveo Savjet za regionalnu saradnju da jedna trećina mladih na Zapadnom Balkanu, starosti od 25-34 godine, nije zadovoljna vještinama koje im pruža postojeći obrazovni sistem a koje su im neophodne u obavljanju posla; dok je kod više od trećine njih, tačnije 36%, u posljednjih 12 mjeseci bilo traženo da ili nauče nove ili poboljšaju postojeće vještine.

"Ako pogledamo taj podatak i u kontekstu onoga da 61% mladih u regionu članstvo u EU vidi kao 'dobru stvar', vezujući ga za povećanje mogućnosti putovanja, obrazovanja i rada u inostranstvu, onda je nesumnjivo jasno šta mora da bude prioritet naših politika i vlada. Ako se tome doda da nam populacija ubrzano stari, a po čemu region ipak prati trendove razvijenog svijeta, i da imamo već dugo prisutnu praksu masovnog odlaska mladih, o čemu nam više mogu govoriti i zemlje učesnice ovog procesa a koje su članice Unije, onda je ozbiljnost situacije i važnost pravovremene reakcije još naglašenija", dodao je.

Prema Đukanovući samit u Poznanju je potvrdio da je određeni napredak postignut, ali i da preostaje dosta onoga na čemu treba intenzivno raditi i gdje treba uvećati napore i međusobno povjerenje.

"Vjerujem da fokus regionalne ekonomske saradnje treba prvenstveno da bude na agendi povezivanja i konkretnim rezultatima u toj oblasti. Za Crnu Goru važan iskorak predstavlja potpisivanje Memoranduma o saradnji u razvoju međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi, koji je rezultat inicijative Crne Gore", kazao je Đukanović.

On je ponovio zahvalnost vladama zemalja na podršci tom projektu u Poznanju.

Đukanović je istakao da Crna Gora pozdravlja deklaraciju koja će danas biti usvojena.

"Ostajemo snažno posvećeni promociji dobrosusjedske politike i regionalnoj saradnji u pravcu jačanja demokratije, uzajamnog razumijevanja i povjerenja i međusobne povezanosti. Čvrsto vjerujemo da je neophodno nastaviti sa onim aktivnostima i politikama koje su komplementarne evropskoj integraciji regiona. Kao potvrdu tome iduće godine Crna Gora će predsjedavati Centralnoevropskom inicijativom i Zapadnobalkanskim fondom. Vjerujem da će to biti prilika da se dodatno osnaže regionalni procesi i sinergija različitih inicijativa", zaključo je Đukanović uz čestitke Kosovu za preuzimanje predsjedavanja Procesom i poželio uspjeh u realizaciji zajedničkih ciljeva.

Današnjim sastankom se završava jednogodišnje predsjedavanje BiH ovom inicijativom.

Пратите нас на

Коментари32

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније